Madárinfluenza: Tiltólistára került Ázsiában a magyar baromfi

2020. január 17., 17:01

Szerző:

Öt ázsiai ország és Hongkong is korlátozta a magyar baromfi importját a madárinfluenza miatt – számol be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása alapján a 24.hu. A mostani fertőzéseket az ágazat is megszenvedheti, de szakértők szerint a vásárlók tárcája egyelőre nem fogja megérezni a változást. 

Hétfőn előbb a Komárom-Esztergom megyei Ács pulykafarmján bukkantak madárinfluenza jelenlétére, itt 53 ezer állatot kellett leölni, szerdán a Hajdú-Bihar megyei Létavértes egy 115 ezres állományú kacsatelepén azonosította a Nébih fertőzést. A Nébih mindkét helyszínen a betegség H5N8 altípusát mutatta ki, kijelölte a védő- és megfigyelési körzet határait, valamint elrendelte az ország összes baromfitelepének zártan tartását.

Madárinfluenza - Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei fertőzö Madárinfluenza a Hajdú-Bihar megyei Létevértes egyik kacsatelepén
Fotó: Czeglédi Zsolt

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója, a Pulykaszövetség titkára elmondta:

Mivel nincsenek valós idejű statisztikák, a mostani bejelentések hatását csak 1-2 hónap múlva tudják megbecsülni. Várhatóan további ázsiai országok is jelezni fogják, hogy valamilyen mértékben korlátozzák a magyar baromfitermékek exportját, de a szakember rövid távon nem számol a baromfitermékek árának emelkedésével.

Ezen a területen két hatás mutatkozhat: egyrészt az exportpiacok szűkülése az árak csökkenésének irányába hat, ugyanakkor az állomány fogyatkozása éppen ellenkező hatást fejt ki.

A gazdák számára az jelenthet vigaszt, hogy elsődleges káraikat az állam kompenzálja, ez külföldön például nem mindenhol jellemző. A BTT alapján kiszámolják, mekkora az adott korú, ivarú, hasznosítási irányú állatok értéke, ezt küldik meg a szakhatóságnak javaslatként. Ez alapján az állomány forgalmi értékére kap kompenzációt, az elmaradt profitot, illetve az akár hónapig tartó leállást azonban nem térítik meg

Legutóbb 2016-2017-ben kellett az ágazatnak a madárinfluenzával szembenéznie, akkor a kár körülbelül 17-19 milliárd forint volt.  A hatalmas veszteség legnagyobb részét, 13-15 milliárd forintot az elsődleges károk tettek ki, például az állományok leölése, a területek megtisztítása, fertőtlenítése, további, körülbelül 4 milliárd forint közvetett kárként, például az exportkiesés, illetve a vágóhidak ideiglenes leállása miatt keletkezett.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.