Macedóniában bekérették a magyar nagykövetet, Szijjártó szerint Gruevszki törvényesen lépett át minden határt

Ez a magyar-szerb határ esetében nem lehet igaz, hiszen a macedón exkormányfőnek nincs útleve, 2017 júliusában elvették tőle.

2018. november 19., 21:02

Szerző:

Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében. A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta.

Dimovszki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni, haladéktalanul elutasítja az elítélt szökevény Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és kiadja őt Macedóniának börtönbüntetése letöltése és a vele szemben fennálló bírósági eljárások folytatása érdekében.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Zoran Zaev macedón kormányfő ezután kijelentette: Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazaszállítsák.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, az Orbán-kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson. Leszögezte, hogy a magyar hatóságok ezen a bizonyos képviseleten találkoztak először az üggyel a Macedóniával szomszédos egyik országban, onnan pedig Gruevszki - mint a miniszter fogalmazott - „teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve” jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt.

Ez az állítás a magyar-szerb határ esetében nem lehet igaz, hiszen a macedón exkormányfőnek nincs útlevele, országa hatóságai 2017 júliusában elvették tőle.

Az albán rendőrség szerint a volt macedón kormányfő kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába - közölte az albán rendőrség szóvivője múlt pénteken az AFP francia hírügynökséggel. Zaev aznap kijelentette, a  Gruevszki meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy az exkormányfő Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott, a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor kormányfőt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártónakk van, mivel - mondta - sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói magyar nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében.