Annyi közpénzt áldozna a lovas Eb-re az Emmi, hogy azon még Varga Mihályék is kiakadtak

2019. december 8. 18:16 - szerző: 168 Óra

Több mint 6 milliárd forintba kerül majd a tervek szerint a 2021-es budapesti lovas Európa-bajnokság megrendezése - tudta meg a hvg.hu egy, a lap birtokába került, nem nyilvános jelentésből.

Az összeg túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből, de a költségtervet a lap szerint még a Pénzügyminisztérium sem nézi jó szemmel: a témában megköröztetett Emmi-jelentést Varga Mihály minisztériuma azzal a megjegyzéssel látta el, hogy már a jövö évi, 1,8 milliárd forintos részlet biztosítását sem tartják támogathatónak.

A jelentés szerint a 6,6 milliárdos kiadásra nagyjából egymilliárd forintos bevétel jutna, így 5,6 milliárd forint lenne a különbözet, amit a költségvetésből kellene állni.

Az Emmi a Pénzügyminisztériumnak adott válasza szerint Semjén Zsolt még az idén visz egy előterjesztést a kormány elé a szükséges fedezetről. Azért ő, mert a lovas Eb a vadászati világkiállításhoz csatlakozna.

Szilvásváradon egyébként már épült egy lovasközpont, ami alkalmas lehetne egy ilyen rendezvényre, de a pályázati kisfilmben a fővárosi szállodákat és Budapest jó megközelíthetőségét emelte ki a Magyar Lovassport Szövetség. „Nem tudom, mi a bánatnak építették meg horribilis pénzért, a szilvásváradi stadion sokszor kong az ürességtől, mert kisebb versenyeket nem éri meg rendezni, a nagy nemzetközi megmérettetéseket pedig ezek szerint nem ide hozzák” - mondta egy lovas szakember a hvg.hu-nak.

Az Eb két fő helyszíne a Kincsem Park és a Kerepesi úti lovarda lesz, előbbiben egy 15 ezres ideiglenes lelátót is kell majd építeni. Az Emmi 40 ezer nézőt vár a versenyekre.