Kínos plágiumügybe keveredett a fideszes média: lopott novella jelent meg a Dunántúli Naplóban

2019. október 15., 19:29

Szerző:

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánypárti kötődésű Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány (Kesma) egyik kiadványa. A Baranya megyében megjelenő Dunántúli Napló egyik újságírója ugyanis egy olyan novellát írt, amely megszólalásig hasonlít egy már megjelent történethez – írja a Magyar Hang.

A napilap újságírója, Bátonyi Donát egy Facebookon közzétett novellát adott el a sajátjaként. Az újságíró az „Én sztorim” rovatban közölte az írást, a történetben mindössze néhány szereplőt cserélt ki. Az eredetiben tigrisként szereplő állatot farkasra változtatta, a szomszédos erdélyi házaspárból Vas néni lett, de ezeken kívül minden éppen úgy történt, ahogyan az már megjelent a NEManya blogon.

Az eredeti szerző, Hegedűs Bettina felháborodottan osztotta meg a lap cikkét, a plágiumot tisztességtelennek nevezve jelezte azt is, hogy bocsánatkérést követel a laptól.

 

A novellaíró újabb bejegyzése szerint választ kapott Fülöp Zoltántól, a Dunántúli Napló főszerkesztőjétől. A lapvezető elismerte a történteket, de megpróbálta a privát üzenettel megúszni az ügyet.

„Kedves Bettina, ahogy a subject is előlegezi, ez egy írásbeli bocsánatkérés, amelyre ön jogosan tart igényt: való igaz, hogy kollégánk az ön írását használta fel, s adta le saját neve alatt.

Ez komoly hiba volt részéről – utólag sajnos már csak annyit tudunk tenni, hogy elnézését kérjük ezen történés miatt.

Üdvözlettel”

Hegedűs jelezte, hogy ennyivel nem éri be.

„Kaptam egy választ e-mailben a főszerkesztőtől, amivel adtunk egy pofont a szarnak, nekem ez nem lesz elég. Egy magánlevélben küldött bocsi nem tiszteli meg a másikat, nyomtatott, nyilvános elnézést kérünk a minimum”

– írta posztjában a blogger.

A Dunántúli Napló a mind a 18 megyei napilapot magáénak tudó Mediaworks ékköve. A Magyar Hang emlékeztetett arra, hogy nem először kerül ilyen helyzetbe a Mészáros Lőrinc tulajdonából tavaly a Kesmához került kiadó. Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyében megjelenő Új Néplap munkatársa hasznosította újra egy korábbi cikkét.

Ugyancsak februárban a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Varga István – akkor még a Kesma kuratóriumi elnökeként – egy interjúban a kormánypárti sajtót kritizálta. Azt mondta, hogy szerinte „igényes, jó tollú újságírókat inkább a másik oldalon lát”. Varga ezután lemondott a Kesma éléről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később azt mondta, hogy „ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent”.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.