A VOLT Fesztivál főszervezője megvédte a Terror Háza kisfilmjét Orbán Viktorral, szerinte itt belerúgnak, amibe csak lehet

2019. július 1., 19:46

Szerző:

Csütörtökön derült ki, hogy a VOLT Fesztivál szerződést kötött a Terror Háza Múzeummal, amelynek értelmében a rendezvényen a fellépések közötti szünetben 7-8 percenként óriáskivetítőn sugároznak egy 45 másodperces kisfilmet, benne Orbán Viktor 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén mondott beszédének részletével a szovjetek kivonulásának a követeléséről. A 444 vette észre, hogy az alapító-szervező Lobenwein Norbert a saját Facebook-oldalán reagált az ezzel kapcsolatos bírálatokra. Azt írta, lassan le kellene szoknia arról, hogy akár csak elolvassa azokat az írásokat, amelyek szerzői abból élnek, hogy „megpróbáljanak idehaza működő és színvonalas ügyeket tönkretenni, belerúgni, amibe csak lehet”, ami pedig a kisfilmet illeti, azt állítja:

„Nem tisztem véleményt mondani egy partnerünk szpotjáról. 1989-ben történelmet írtunk, számos fotó, kép égett belénk örökre. A film rendezője ezeket a képeket választotta, lehet, hogy más rendező másokhoz nyúlt volna… Mint ahogyan egy fesztivál programját is sokféle szempont szerint lehet összeállítani. Ha valaki csak felületesen nézi át a VOLT programját, akkor is látni fogja, hogy minket kizárólag az érdekel, hogy értékes, izgalmas témákat, zenekarokat, előadókat láthasson-hallhasson a közönségünk. Nem szeretnék neveket említeni, de aki egy kicsit is otthon van a magyar popkultúrában, azonnal leveszi, hogy semmilyen jelentősége nincs annak, hogy ki, milyen nézeteket vall, milyen színű a bőre, és még sorolhatnám. Mondhatnám, hogy erre büszke vagyok, de nem mondom. Ez így természetes.”

A VOLT Fesztivált egyébként januárban nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek nyilvánította és egymilliárd forinttal támogatta az Orbán-kormány, Lobenwein Norbert pedig korábban esettanulmányt is írt a miniszterelnök lányával, Orbán Ráhellel a magyarországi és a külföldi fesztiválokról. Tanácsadóként mind a ketten dolgoznak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is.