Az LMP elismerte Ron Werber kritikáját, hogy saját parlamenti választási kampányát amortizálta a párt

2019. november 22., 09:54

Szerző:

Magyar Narancs kedden megírta, hogy Ron Werber izraeli kampánytanácsadó cége és a Lehet Más a Politika múlt héten peren kívül megállapodott, ezzel rendezték jogvitájukat.

Újabb, csütörtöki cikkükben pedig a lap birtokába került megállapodás részleteiről számoltak be. Ron Werber azért perelte be a pártot, mert szerinte az LMP megszegte a vele kötött szerződést, és több havi tiszteletdíját, felmerült költségeit és a sikerdíját sem fizették ki. A kifizetett pontos összegen felül az is kiderült, hogy az LMP elismerte a tanácsadó vádjait.

A megállapodás szerint az LMP elfogadja mindazokat az okokat, amiket Werber felsorolt a tavalyi parlamenti választások előtt írt levelében, és amik miatt felmondta a szerződést.

Az ügy előzménye, hogy Werber a 2018-as országgyűlési választások előtt egy hónappal távozott az LMP kampánycsapatából, ami után az eredeti követelés szerint az LMP félévnyi tiszteletdíjat, azaz 18 ezer eurót, illetve 16 ezer eurónyi költségtérítést nem fizetett ki neki. Ez összesen mintegy 11 millió forint, de most kiderült, hogy az LMP mintegy kétszer annyit fizetett Werbernek. A párt kifizette a tanácsadó hat hónapnyi munkabérét (18 ezer euró), a felmerült költségeit (16 ezer euró), ezen felül kötbért (6 ezer euró) és sikerdíjat is (25 ezer euró). Ez összesen mintegy 21,7 millió forint.

Werber tavaly azt írta az LMP-nek, hogy

  • a párt vezetése rendszeresen megkerülte őt olyan ügyekben, amelyek irányításával eredetileg őt bízták meg;
  • a tanácsadó arra is utalt, hogy a pártvezetés – első sorban Szél Bernadett és Ungár Péter – kifejezetten elszabotálta a közös munkát;
  • A vezetés folyamatos késésben volt, minden döntést az utolsó pillanatra hagyott, ezzel „kulcsfontosságú kampányeseményeket téve középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá”.

A tanácsadó úgy vélte, hogy ellehetetlenítették az együttműködést, és veszélyeztették a sikert.

A párt jelenlegi vezetése a keddi tárgyaláson eszerint elismerte, hogy az LMP egy évvel ezelőtti irányítói akadályozták saját választási kampányukat.

Az LMP a sikerdíj kifizetésén túl elismerte azt is, hogy a kampánytanácsadó jóhiszeműen járt el és tevékenysége hozzájárult az LMP választásokon elért eredményéhez.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Szél Bernadett és Ungár Péter hazudott azon a tavalyi videón, amelyen mindketten azt állították, Werbernek nem jár a sikerdíj, mert a választások előtt elhagyta a pártot, így nincs köze az elért eredményhez. Ezen a felvételen mondta azt Ungár, hogy szándékosan írta alá úgy a tanácsadó szerződését, hogy arra nem volt joga, arra számítva, hogy akkor az nem is lesz érvényes.

Ungár Péter a lap megkeresésére nem kívánt hozzáfűzni semmit a megállapodáshoz. Az LMP részéről Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségi titkára volt az, aki aláírta a peren kívüli megegyezést. Ő a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, hogy minden vitás kérdésben meg tudtak egyezni Werberrel. Közölte, örül, hogy végre sikerült lezárni ezt az ügyet. Arra a kérdésre, hogy ha végül Werber minden követelését elfogadták, miért várták meg a bírósági szakaszt, Kanász-Nagy nem tudott érdemben válaszolni.

444 kérdésére Szél Bernadett pedig azt válaszolta, hogy „a kampány közepén Ron Werber otthagyott és ezzel rendkívül kellemetlen helyzetbe hozott.” Hozzátette, hogy a megállapodás részleteit nem ismeri, kilépett a pártból, és lezárta életének azt a szakaszát.

Annyit mindenképp hozzá kell tenni, hogy az LMP legsikeresebb választási kampánya volt a tavalyi, több mint 404 ezer listás szavazatot szerezve.*

 

*Cikkünk korábbi verziójában a megszerzett mandátumok arányára vonatkozóan írtunk a párt eredményéről.