Még mindig fizet az LMP a pártból két éve kilépett Schiffer Andrásnak, további súlyos milliókat költ a párt tanácsadásra

2020. február 18. 11:11 - szerző: 168 Óra

Huszonöt szerződést kötött kommunikációs vagy ahhoz kapcsolódó feladatokra az LMP képviselőcsoportja – írja a hvg.hu az általuk kikért frakciószerződések alapján. Mint kiderült, a párt közeléből nem tűnt el teljesen a korábbi társelnök, a két éve kilépő Schiffer András, ahogy az EP-listavezető Vágó Gábornak is leesik pár millió.

A hatfős frakció összesen 220 millió forintnyi szerződést kötött 2018 májusa óta, csak kicsivel kevesebbet, mint a nagy lábon élő, de közel háromszor ekkora KDNP- és a 9 fős DK-frakció.

Ebből a pénzből 60 millió forintot költött csak kommunikációra a frakció, és már a 2020 januárjától júniusig szóló időszakra is 16,8 milliónyi kontraktus köttetett e célra.

Ugyanakkor 2018 májusa óta számláz például „PR-tevékenység és kommunikációs tanácsadás” címen a frakciónak az LMP-ből 2014-ben négy év képviselőség után kilépett, majd 2018 elején visszatért Vágó Gábor. (A tanácsaival Vágó mellesleg párton kívülről is szolgálta a frakciót, csak akkor nem egyéni vállalkozóként, hanem a résztulajdonában álló Aku Take Kft.-n keresztül.)

A politikus tavaly az év első hónapjaiban, vagyis akkor sem szüneteltette a tanácsait, ameddig ő volt az LMP EP-listavezetője. A legújabb szerződése 2020 júniusáig szól, megbízásai összértéke ezzel eléri a 7,78 milliót.

A szaktanácsokon túl – amelyekre 41 milliót költött a frakció – jogi tanácsokra és jogi tevékenységre 25 millió forintot fizetett eddig az LMP-frakció:

a legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd az Átlátszó portált működtető Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-ben résztulajdonos Sepsi Tibor és Schiffer András irodája,

akivel – ahogy korábban – ebben a ciklusban is folyamatos szerződésben állt a képviselőcsoport – eddig 9,35 millió forint értékben kötöttek vele megbízást személyhez fűződő jogok védelmével, információszabadsággal összefüggő és közigazgatási ügyekben való jogi képviselet ellátására.

Továbbá

  • több mint 17,6 millió forintért szerződött az LMP-frakció Gimes Gergellyel, a párt korábbi kampányfőnökével, a Political Capital korábbi elemzőjével
  • kommunikációs tanácsokkal segítette a pártot az elmúlt másfél évben az LMP korábbi V. kerületi önkormányzati képviselője is, Árvai Péter is, 10 havi munkáért nem egész 2 millió forintot kapott
  • felbukkant a kifizetéslistán az egykori Momentum-alapító Zaránd Péter neve is, aki két, egyenként háromnapos intenzív médiatréninget tartott az LMP-s képviselőknek. Zaránd az eleinte az LMP által is támogatott független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert kampányfőnöke volt
  • a kezdetektől alkalmazza a képviselőcsoport kommunikációs, illetve külpolitikai szaktanácsadásra a Gumirus Bt.-t is, amelynek ügyvezetője Janan Mirwais: a magyar állampolgárságú, afgán származású nemzetbiztonsági szakértőt az azóta a pártból is kilépett volt frakcióvezető, Szél Bernadett szakértője volt. Mirwais a jelek szerint ezután is az LMP mellett maradt: munkájáért eddig 11,7 millió forintot fizettek.
  • marketing és online jelenléttel kapcsolatos tanácsadásra is 8,3 millió forintot fizetett a hattagú képviselőcsoport, ebből 6,3 millió forintot Pázmándi Bálintnak, az LMP volt zuglói képviselőjelöltjének.
  • grafikai feladatokra és tervezésre további 16,3 millió ment el, Strenner Imre Viktorral, a párt óbudai önkormányzati képviselőjével áll folyamatos szerződésben a frakció, az összesítés szerint ő 2019 végéig 9,7 millió forintért számlázhatott
  • fotózásra, képkidolgozásra és archiválásra 10,1 millió forintot költött az ellenzéki képviselőcsoport, míg videófilmek készítésére és utómunkájára, ezen belül is képviselői greenboxos videófilmekre 8,5 milliót.