Ungár Péter szerint szorosabb ellenzéki együttműködés jöhet, ő pedig a kiábrándult fideszeseket próbálja megszólítani

2019. november 9., 09:11

Szerző:

Elképzelhető, hogy szorosabb lesz az együttműködés a Párbeszéd, a Momentum és az LMP között – nyilatkozta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Népszavának.

Arra a felvetésre, hogy alig hallani mostanában az LMP-ről, létezik-e még a párt, politikus azt felelte, hogy viszonylag természetes, hogy a hozzájuk hasonló zöld pártoknak vannak válságos időszakai.

– A német zöldek még a parlamentből is kiestek, de az osztrákoknál is voltak gondok. Mi szerintem már kezdünk kilábalni ebből. Magyarországon egyébként minden ellenzéki pártban létező dilemma, hogy a NER tizedik évében megtalálják az önálló identitás és a hatékony összellenzéki politika közötti egyensúlyt

– állapította meg.

Szóba került, hogy a legtöbb kérdésről ugyanazt gondolják az LMP-sekkel és a párbeszédesekkel, mégis külön pártban vannak.

– Szerintem igenis sok dologról nem ugyanazt gondoljuk, de ez természetes, hiszen a Momentum mindenféle degradálás nélkül liberális párt, mi pedig zöldek vagyunk. A Párbeszéd pedig nem tudom milyen. Nekem sokszor van stílusbeli problémám is a Momentummal, de az kétségtelen, hogy sok közöttünk a hasonlóság, például a 2010 előtti világ megítélésében

– jelentette ki.

Fotó: Merész Márton

Elképzelhetőnek tartja, hogy szorosabb lesz az együttműködés a három párt között, de az ideológiai különbségeket nem akarja letagadni. Hozzátette, hogy sokan azon a véleményen vannak, hogy a mostani rendszerben ezek annyira nem számítanak.

Ungár Péter korábban azt nyilatkozta, hogy az ellenzéknek szüksége van rá.

– Ezt a most is így gondolom. A Fideszben többféle politikus van. A keménymaghoz szól mondjuk Németh Szilárd, az úgynevezett emberarcú fideszes, míg például Gulyás Gergely a bizonytalanokat próbálja meggyőzni. Az ellenzéken belül pedig léteznek olyan politikusok, akiknek az a szerepe, hogy minél keményebben beolvassanak a kormánynak és utána elmondják, mennyire fasza gyerekek. Én nem ezt az utat választottam, a bizonytalanokhoz, a Fideszből kiábrándultakhoz szólok, anélkül, hogy rasszistának, hülyének, becstelennek bélyegezném őket. Ennek a mérsékelt hangnak helye van egy ellenzéki zenekarban – magyarázta kijelentését.

Úgy véli, hogy azért hiteles ez a politika az esetében, mivel az ellenzék egy része Schmidt Mária, NER-kitartott fiaként gondol rá. A másik oldal szereplői ugyanakkor homofób jelzőkkel, vagy származásával támadják.

– Das Leben is kein Pony Hof. (Az élet nem pónifarm.) De, túl lehet élni

– tette hozzá.

Azt még nem tudja, hogy 2022-ben milyen pozícióban indul a választáson, de abban biztos, hogy az LMP-ben lesz.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.