Liszkay Gábor és Morvai Krisztina már nem ügyvédek

A két, a médiában rendre ügyvédként is aposztrofált, ismert ember egy évvel ezelőtt eltűnt az ügyvédek hivatalos névsorából. A Budapesti Ügyvédi Kamara honlapja szerint státuszuk törölt, igazolványuk érvénytelen. Liszkay Gábor és Morvai Krisztina esete is titokzatosabbnak tűnt, mint a valóság.

2020. december 7., 21:15

Szerző:

 

 

 

A Budapesti Ügyvédi Kamara névjegyzékéből törölt ügyvédek között két ismerős nevet is találni - írja a Pesti Hírlap. Az egyik Liszkay Gábor – ő teremtette meg Simicska Lajossal a jobboldali sajtót a 90-es években, majd vezette a Magyar Nemzetet a G-napig, utána pedig a Mediawokrs élére került, akkor is ő volt ott, amikor a Népszabadságot bezárták. Ezután a már 700 médium tulajdonosaként működő KESMA sajtóholdingot – amit a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített – vezette egészen 2020 áprilisának közepéig, amikor is váratlanul lemondott.

A másik Morvai Krisztina – ő 2018-ig a Jobbik EP-képviselője volt, az akkor néppártosodó alakulat határozatot hozott arról, hogy visszahívja a pártot régóta bíráló Morvait, aki ezt a döntést vitatta, és függetlenként vitte végig a ciklusát. 2019-ben aztán visszavonult a politikától. Korábban fellépett a családon belüli erőszak, a prostitúció és a rendőri brutalitás ellen, de Trianonról is mondott beszédet az EP-ben: „Követeljük a gyalázatos trianoni diktátum revízióját, és önrendelkezési jogot! Nem, nem, soha! Vesszen Trianon!”  

 Mindkettejüket 2019 novemberében törölték a Budapesti Ügyvédi Kamara névjegyzékéből, Liszkay és Morvai ügyvédi státusza tehát törölt, igazolványuk érvénytelen. A kamara kérdésünkre annyit közölt, hogy a törlés tényét közölniük kell, de hogy miért töröltek, azt nem: „Az ön által kért adat nem nyilvános, ezért azt nem áll módomban kiadni” – írták lapnak küldött levelükben.

A válasz egyébként prózai. A Pesti Hírlap telefonon érte el a két érintettet, mindketten azt mondták, már régóta nem űznek ügyvédi tevékenységet. Liszkay Gábor elárulta: 2000 áprilisa óta nem praktizál, tagdíjat nem fizetett a kamarának, és megszüntette az ügyvédi tevékenységét. Morvai Krisztina is hasonlóképpen számolt be: nem akarta fizetni a nem olcsó tagdíjat (az aktív ügyvédeknek negyedévente 33 ezer forint is lehet a tagdíja, a felfüggesztett, nem aktív ügyvédnek pedig 9900 forint – a szerk.), miután a politikától visszavonult, most tanít és kutat, de bíráskodni, ügyészkedni nem szeretne. „Megvártam 2019-et, mit hoz az év, végül így döntöttem. Semmi zaftos nincs a törlés hátterében, én nem vettem részt unga-bunga partikon” – zárta lapnak Morvai Krisztina.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.