Százéves ligeterdőt irtott ki egy Tisza melletti védett területen a vízügyi igazgatóság

2020. február 11., 15:35

Szerző:

Tarvágással irtottak ki egy idős, ártéri ligeterdőt egy Tisza menti védett területen, Tiszaug határában 2020 januárjában, írja közleményében a WWF Magyarország. A szervezet szerint az Országos Vízügyi Igazgatóságnak nem volt engedélye az erdő elpusztítására, amivel súlyosan károsították a természetet – írja az Index.

A közel 100 éves nyárfák kivágása a „VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán” elnevezésű hullámtérrendezési koncepció részeként zajlott. A terület rendezését azonban nemcsak a nyárfák sínylették meg, hanem az ott élő állatvilág is.

Mások mellett a védett feketególyák élőhelye is volt az erdő.

Magyarországon az ártéri ligeterdők területe a folyószabályozások előtti kiterjedésük kevesebb mint 1 százalékára zsugorodott össze.

„A 2020. januárban történt tarvágás felhívja a figyelmet arra, hogy az árvízi kockázatkezelés jelenlegi gyakorlata természetkárosító módszereket is tartalmaz” – közölte Kajner Pétert, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője.

A szervezet szeretné, ha jogszabály szerinti büntetést szabnának ki a felelősökre.  Megjegyzik: a fák kivágásával járó árvízkockázat csökkentése sok esetben nem feltétlenül az emberi élet és a települések megóvását, hanem gyenge minőségű termőföldek védelmét szolgálja. Meglátásuk szerint a tiszaugi erdő egy fenntarthatatlan árvízkezelési gyakorlat áldozata.

 

Javítás: Cikkünk korábbi verziójának külső képillusztrációjának tévesen egy olyan fotót választottunk, amelyen a tiszainokai Haven Kikötő sétahajója, illetve a tiszakécskei szabadstrand látható. A cikk témájának, vagyis a tiszazugi erdőirtásnak semmi köze vagy kapcsolódása nincs sem a sétahajóhoz, sem a szabadstrandhoz. A hibáért elnézést kérünk.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.