Mégis befejezné a Liget projektet a kormány, erre lehet következtetni egy, a Fővárosi Közgyűlést megkerülő rendeletből

Kedd este - egy nappal azelőtt, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntést hozhatott volna a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításáról - olyan rendeletet hozott a kormány, amelynek értelmében bárhogy is döntsön a közgyűlés, megépíthetők a Liget Projekt azon épületei, amelyek munkálatai még el sem kezdődtek.

2020. szeptember 30., 10:28

Szerző:

A szeptember 30-án, szerdán, a kora délutáni órákban tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a Városliget Építési Szabályzatának módosításáról szóló javaslatot. A beterjesztett javaslat indoklása úgy fogalmaz: „A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a Városligetben a Liget Budapest Projekt keretében olyan beruházások kerüljenek megvalósításra, amelynek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött el, ezen belül különösen nem ért egyet a Fővárosi Közgyűlés azzal, hogy az Új Nemzeti Galéria megépítésre kerüljön. A Fővárosi Közgyűlés kifejezi egyetértését azzal, hogy a meg nem kezdett kivitelezésű nagylétesítmények tervezett helyszínén zöldfelület kerüljön kialakításra.”

A kedd este kiadott kormányrendelet értelmében a Városligetben zajló építkezéseknek azonban a jövőben nem kell megfelelnie a Budapest választott, ellenzéki többségű közgyűlése által meghatározott tartalmú Városligeti Építési Szabályzatnak és annak jövőbeni módosításának sem.

A kormányrendelet és annak épp a VÉSZ várható módosítása előttre időzítése azért érdekes, mert megteremti a lehetőségét annak, hogy a kormány a főváros vezetésének akarata ellenére is építkezhessen Budapesten. Mint ismeretes, Orbán Viktor az önkormányzati választások után úgy nyilatkozott, hogy „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak”.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.