Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Magyarországon minden ötödik lift rossz, a javítás és a csere 90 milliárd forintba kerülne

2019. augusztus 14. 07:07 - szerző: MTI

A magyarországi személyfelvonók húsz százaléka cserére szorul, ez mintegy hatezer liftet jelent - írta a Világgazdaság szerdai számában a Magyar Felvonó Szövetség közlésére hivatkozva. A ferihegyi vasútállomáson évek óta nem működik a lift, mindenkire 104 lépcsőfok vár, de használaton kívül áll a felvonó a Nyugati pályaudvaron is.

Kováts Attila, a szövetség elnöke a lapnak elmondta, hogy a statisztikák szerint 30 900 személyfelvonó van Magyarországon. Ezek negyven százaléka szorul javításra, húsz százalékukat pedig cserélni kell. Közölte, van olyan lift, amelyet még a második világháború előtt helyeztek üzembe, de a nagyobb lakótelepeken (a budapesti Békásmegyer, a miskolci Avas, a nyíregyházi Örökösföld) tömegével működnek negyven-ötven éves, Ganz gyártású berendezések.

Egy-egy lift cseréjének a költsége bőven 15 millió forint felett alakulhat, vagyis a teljes állomány ötödének a modernizálása akár 90 milliárd forintba is kerülhet.

Kováts Attila a lapnak elmondta azt is, hogy a szövetség kezdeményezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy az állam pályázati formában támogassa a társasházak elöregedett személyfelvonóinak cseréjét. A témában az egyeztetések még kezdeti fázisban vannak.