A fojtogatóként hírhedtté vált Liebe Attila aktivistaként segíti az ózdi ellenzéki összefogást

Az amatőr színházas a nyolcvanas években megfojtott egy fiatal lányt, de később is voltak fojtogatási ügyei. Régóta aktívan politizál, a kormánypártokat bírálja, a jobbikos Janiczak Dávidról pedig elismerően ír.

2019. szeptember 24., 13:30

Szerző:

Az ózdi fojtogatóként hírhedtté vált Liebe Attila is aktivistája az Ózdiakért és Ózdért Egyesületnek, amelynek az égisze alatt a Jobbiktól a DK-ig közösen indul az ellenzék az októberi önkormányzati választásokon - írja a Magyar Nemzet. Az egyesület polgármesterjelöltje a város jobbikos vezetője, Janiczak Dávid.

A lap megkereste Janiczak Dávidot, Kiss Sándort, a helyi MSZP elnökét és Lukácsi Katalint, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító tagját, aki azt mondta, nem tudott a korábban emberölésért elítélt férfi szerepvállalásáról. Liebe Attila a közösségi oldalán az Ózdiakért és Ózdért Egyesület logójával mutatkozik, bejegyzéseiben pedig régóta aktívan politizál, a kormánypártokat bírálja, Janiczak Dávidról pedig elismerően ír.

Március 15. - A Jobbik rendezvénye Budapesten Janiczak Dávid
Fotó: Kovács Tamás

A férfi először a nyolcvanas években került be a hírekbe. Alternatív színházi társulatával Schwajda György Segítség című darabját próbáltak, és a Sztanyiszlavszkij-módszer híveként Liebe Attila rávette a társulata tagjait, hogy szélsőséges szituációk kipróbálásával szerezzenek olyan tapasztalatokat, amiket utána beépíthetnek az alakításukba. Emiatt kezdte fojtogatni az egyik szereplőt, a fiatal lány pedig meghalt.

Liebe Attilát 1987. február 20-án több emberen aljas indokból elkövetett emberölés kísérletéért tíz évre ítélték. Ekkor 22 éves volt. A büntetésből öt év és tíz hónapot ült le.

Szabadulása után a balatonfűzfői művelődési házban újra színházi társulatot toborzott. Itt ismerkedett meg egy nővel, akivel fojtogatási ügybe keveredett. Egy évig volt letartóztatásban, kétéves börtönbüntetést kapott, amelyre rátették a feltételesből maradt időt.

1997-ben újra szabadult, majd hazatért Ózdra látogatóba. Megismerkedett két, a színház iránt érdeklődő lánnyal, akikkel a temető melletti parkban eljátszatta helyzetgyakorlatát. Ebből is baj lett, a közeli büfés hívta a rendőröket. – Amikor végeztünk, a főutcán jártunk éppen, s megérkeztek a szirénázó rendőrautók. Ehhez képest mindenhol úgy jelent meg, hogy a karmaim közül mentették meg a lányt, különben meghalt volna. Semmi nem történt pedig. Persze megértem a rendőröket is, valaki betelefonált, hogy lányokat fojtogatnak a temetőben, jogosan reagáltak így a dologra – magyarázta 2008-ban ezt az esetet a Magyar Nemzet újságírójának. Emiatt egy évet volt előzetesben, de végül felmentették a vádak alól.

2008-ban az interneten is hirdette saját módszerét, amit halálszínháznak nevezett el. Ekkor álnéven webkamerán keresztül akart rávenni fiatalokat arra, hogy fojtogassák egymást. (767 Myvip-es ismerőséből 762 volt fiatal lány)

Liebe Attila két évvel ezelőtt került újra a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a Nemzeti Színház internetes versmondó versenyén indult. Miután a színház megtudta, milyen múltja van, kizárták a versenyből.

Münnich Iván kriminálpszichológus 11 éve az Indexnek azt mondta, Liebe Attilának az elmúlt 30 évben egy fikarcnyit sem változott a motivációja, még a börtönbüntetések hatására sem, a szakma pedig tudja, hogy a szexuális indíttatású bűncselekmények motivációja sosem változik. Liebe Attila az első ügye után azt mondta a Reformnak, hogy sosem akart megölni senkit, főleg nem szexuális indítékból.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.