Az Újszínház lezárta a vizsgálatot, nem talált bizonyítékot szexuális zaklatásra

2019. december 19. 15:31 - szerző: 168 Óra

Az Újszínház etikai bizottsága szerdán lezárta a vizsgálatot a szexuális zaklatás gyanújába keveredett Mihályi Győző ügyében. A színház a Facebook-oldalán osztotta meg közleményét.

Az ügy előzménye, hogy a színház egy volt dolgozója bejelentést tett arról, hogy Mihályi Győző színész zaklathatta szexuálisan egy nem színész munkatársát az intézményben még 2016-ban. Mihályi és a színház belső vizsgálata szerint nem történt ilyesmi, a színész szerint csak le akarják járatni őt. A bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hozott létre a Színházi Dolgozók Szakszervezete, amelynek Mihályi az elnöke.

A bejegyzésben az Újszínház azt írta, hogy 2019. december 6-án megkeresés érkezett hozzájuk Budapest Főváros Önkormányzatától. A fenntartó tájékoztatást kért, mivel bejelentést kapott egy vagy több, 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében, amelyet egy akkor még névtelen bejelentő tett.

Az Újszínház vezetése 2019. december 9-én rendkívüli társulati ülés keretében tájékoztatta a társulatot, hogy etikai vizsgálat indul, és ahogy eddig is, ezután is van lehetőség bejelentést tenni, ha bárkit bármilyen zaklatás ér.

Az etikai vizsgálat a bejelentés és a színházi nyilvántartások összevetésével, a rendelkezésre álló iratok és írásbeli nyilatkozatok áttanulmányozása nyomán, továbbá meghallgatások alapján megállapította, hogy a névtelen bejelentésben több időbeli és tárgybeli pontatlanság volt. Az Újszínház szerint a bejelentő maga sem állította, hogy az érintett színész szexuális zaklatást követett el, és nem sértettként tette a bejelentést, hanem általa hallott információk alapján.

„A vizsgálat során szexuális zaklatásra vonatkozó bizonyíték nem került elő, ilyen cselekményt nem tárt fel a vizsgálat, hivatalos bejelentést sem akkor, sem azóta nem tett senki”

– áll a posztban. Az etikai bizottság szerdán lezárta a vizsgálatot, a színház tájékoztatta erről a fenntartót.

A továbbiakban az Újszínház nem kíván foglalkozni a sajtóban megjelenő híresztelésekkel, és nem is nyilatkoznak többet ezzel kapcsolatban. 

(A hvg.hu nyomán.)