Lezárta a rendőrség a Kossuth teret a rabszolgatörvény ellen tüntetők elől, találtak rá egy vérszegény indokot

2018. december 8., 07:58

Szerző:

Ma délelőtt 10 órakor kezdődik a szakszervezetek budapesti tüntetése a Jászai Mari téren, innen a résztvevők a tervek szerint átvonultak volna az Országház elé, a Kossuth térre, ahol 11 órától beszédek következtek volna. Csakhogy az Index észrevette, hogy hogy két nappal a tüntetés bejelentése után a rendőrség elrendelte  a teljes Kossuth tér, valamint a tértől északra található Balassi utca részleges lezárását szombat reggel 6 és délután fél 3 között.

Ezt azzal indokolta, hogy hivatalos látogatásra érkezik a lengyel parlament alsóházi elnöke, Marek Kuchcinski. márpedig Kuchcinski "nemzetközileg védett személy", akinek biztonságát "a hatóságoknak kötelessége szavatolni". A tüntetők így a meghirdetett időben nem fognak tudni bejutni a tüntetés bejelentett helyszínére.

A tüntetés elsősorban a Munka Törvénykönyve tervezett módosításáról szól. Ez a javaslatot hívja az ellenzék rabszolgatörvénynek. De nemcsak a dolgozók túlóráinak növelése ellen állnak ki. 

A hatalom a társadalom széles rétegei ellen indított támadást: évi ötven nap túlmunkára köteleznék a munkavállalókat, a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá helyzetbe kényszerítenék a közszolgákat, s veszélybe kerülhet a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság - írta a legnagyobb konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a meghívójában.

A rabszolgatörvény értelmében

  • a jövőben 250 óra helyett 400 óra túlórát várhatnak el a munkáltatók egy évben, ha ebbe a dolgozók beleegyeznek;
  • ezt egy év helyett elég 3 éven belül kifizetni;
  • a rendes munkaidő pedig a heti 40-ről heti 48 órára növekedne, vagyis gyakorlatilag egy munkanappal hosszabb is lehetne a munkahét.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.