Levelet írtak Orbán Viktornak, hogy mondassa le romák elégetésével viccelődő Pócs Jánost

2019. március 25., 19:53

Szerző:

Szombaton a 444 nyomán mi is beszámoltunk arról a még 2008-ban készült videóról, amelynek a tanúsága szerint Pócs János fideszes parlamenti képviselő egy roma férfi felgyújtásával viccelődött, hozzáfűzve, hogy ő kazánban égeti el azokat a romákat, akikre haragszik.

Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzata

Bár a politikus azzal próbálta meg lerázni a rasszizmus vádját, hogy a videón vele együtt szereplő roma férfi már nem él, a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó, úgy tűnik, ez nem hatotta meg túlságosan Setét Jenőt, az Idetartozunk Egyesület elnökét. A roma polgárjogi aktivista magának Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelet az ügyben. Így hangzik:  

„Miniszterelnöki Kabinetiroda

1357 Bp. Pf. 6

email: miniszterelnok@mk.gov.hu

Orbán Viktor 

Miniszterelnök Úr részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A napokban napvilágot látott Pócs Jánosról, a Fidesz országgyűlési képviselőjéről egy videó, melyben egy honfitársunkat, egy cigány nemzetiségű magyar embert kazánba zárt és felgyújtással fenyegetett, illetve minden olyan cigányt, akire haragszik. Ehhez kapcsolódóan egyesületünk nevében a legmélyebb felháborodásunkat tolmácsoljuk, egyben javasoljuk, hogy pártelnökként kezdeményezze Pócs János lemondását a mandátumáról.

Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az ügyben jogi lépések megtételére már nincs mód. Azonban nagyon reméljük, hogy tettének politikai következményei lesznek, mert azt reméljük, hogy az országban még élni kell annak a minimumnak, hogy egyetlen emberrel, egyetlen alkalmazottal sem bánhat így egy polgármester, egy képviselő, egy közszereplő, és bízunk abban, hogy a magyarázat, miszerint „a videó szerencsétlen” nem elégséges és nem elfogadható.

Pócs János tettére nem magyarázat az a sületlenség, hogy a traumát elszenvedő fél a barátja volt, sőt maga kérte e videó elkészítését. Már csak azért sem, mert az érintett elhunyt, így „nem áll módjában személyesen cáfolni” Pócs János állításait.

Az emberi méltóság védelme, 74 évvel az áldozatokat elégető holokauszt után közös és keresztényi kötelezettségünk. Kérjük önt, tegyen lépéseket az ügyben, ugyanis meggyőződésünk, hogy a politikai következmények elmaradása szégyenletes lenne mind az országra, mind a Fideszre, mind önre nézvést!

Tisztelettel:

Setét Jenő

elnök

sk.”

Pócs János védelmében a Fidesz sem mozdult meg túl nagy lendülettel, a párt szerint a parlamenti képviselőjük kiszólása nem volt szerencsés. Nem mellesleg Pócs János az a politikus, aki világhírnévre tett szert a levágott disznóval, amelyre az „Ő volt a Soros” feliratot írták, egy később kiszivárgott videón pedig alkohollal kínál egy kiskorú lányt, akinek a mellbőségét dicséri. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.