Levélben kérnek segítséget a Bánki Donát tanárai, ahol a NER megsértése miatt leváltották az igazgatót

2018. augusztus 10. 17:31 - szerző: Bíró Veronika

Három levelet írtak a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola tanárai. Segítséget kérnek az iskolában gyorsított eljárásban végrehajtott vezetőcsere miatt.

Az egyik levelet Palkovics Lászlótól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjének írták, jelezve, hogy 

nem tudnak elmenni a szabálytalanságok és inkorrekt dolgok mellett, amelyek az intézményben történtek idén nyáron.

Amint arról elsőként a 168 Óra beszámolt, névtelen feljelentést követően májusban vizsgálatok indultak az iskolában, majd a három igazgatóhelyettesből kettőt és az iskola igazgatóját felmentették, közalkalmazotti jogviszonyukat megszüntették, de konkrét indokok nem hangzottak el azon kívül, hogy az igazgató megsértette a NER-t. A felmentést követő értekezleten Horváth Béla, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum főigazgatója  megbízta a vezetői feladatokkal az ellenőrzésben is részt vevő, egy nappal korábban igazgatóhelyettessé kinevezett Madaras Attilát, aki a tantestület előtt elismerte, hogy már februárban kinézte magának a centrumot. Amint arról beszámoltunk, Madaras Attila a centrum másik iskolájának vezetőváltásához is hozzájárult, tavaly a BGSZC Katona József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Felnőttképzési Gimnáziuma igazgatóhelyettesét és igazgatóját szintén leváltották névtelen feljelentéseket követő ellenőrzések után. Madaras Attila eredetileg idén februárban a Katonába pályázott igazgatónak, mégis a Bánkiban kötött ki.

A tanárok azért kérik Palkovics László segítségét, mert a nem megfelelő végzettséggel rendelkező főigazgató olyan határozatokat és döntéseket hozott, amelyek az intézmény és az ország szakképzési rendszerének nagyon nagy gátjai lehetnek. Idézik a főigazgatót is, aki állítólag több alkalommal is kijelentette, hogy

„a Bánkit le kell rombolni és be kell sózni”.

A tanárok úgy tudják, hogy a leváltott igazgató, Kovács Levente is kért segítséget a minisztertől és a szakképzésért felelős helyettes államtitkártól, Pölöskei Gábornétól, de választ nem kapott.

– Mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen helyzetben mindenképpen állásfoglalást várunk a szakmai képzést irányító szervektől, hiszen a szakképzés jövőjét, jelen pillanatban nem a megfelelő szakemberek irányítják. A Bánki egy nagy múlttal rendelkező szakképző intézmény, amely évtizedek óta hozta a tőle elvárt oktatási eredményeket. Ehhez megfelelő végzettségű szakemberek irányítására volt szükség

– állapítják meg a Palkovics Lászlónak címzett levélben.

Megjegyzik, hogy jelen pillanatban az intézményt és a Gépészeti Centrumot nem a szakmaszerkezetnek megfelelő végzettségű szakemberek irányítják. Javasolják, hogy a közeljövőben a megfelelő szervek és fórumok törekedjenek arra, hogy az adott intézményben és centrumban a szakmaszerkezetnek megfelelő vezető kerüljön, és hogy legyen követelmény a magasabb vezetői megbízások betöltéséhez az adott szakmaszerkezethez megfelelő végzettség. Ahhoz kérik a segítséget, hogy az iskola az eddig megszokott módon, a szakmaiságát előtérbe helyezve, a megfelelő módon és megfelelő vezetéssel működni tudjon.

Levelüket azzal zárják, hogy az adott körülmények között nem tudják elkezdeni a tanévet. A felmentéseket követően a tanárok sorban mondanak fel a Bánkiban, ahonnan a 70 fős tantestületből már 18 tanár hiányzik, de további felmondások várhatóak.

Az iskola fenntartója a minisztérium, de irányító szervként a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal rendelkezik irányítási hatáskörrel, ezért másik levelüket Dömötör Csabának, a hivatal szakképzési főosztály vezetőjének címezték, akit arra kérnek, hogy még a tanévkezdés előtt segítsen megoldani a helyzetet.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának, Dunai Péternek a figyelmét is felhívják a jelenlegi helyzetre. (Az MKIK az iskola szakmai vizsgáinak lebonyolításában vesz részt, és felügyeli a szakmai képzés törvényességét.) A tanárok levelükben kijelentik, hogy a Bánki életében nem okozott soha senki ekkora kárt és megaláztatáást, mint a BGSZC jelenlegi vezetése.

Néhány hónapja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, az MKIK tagszervezete különdíjat adott a Bánkinak a színvonalas szakképzésért. Ekkor még a nyáron felmentett vezetőség irányította az iskolát.