Kitört a felháborodás a Handó Tündének írt, paródiába illő levél miatt

2019. december 4., 07:40

Szerző:

A múlt héten derült ki, hog 24 ítélőtáblai, illetve törvényszéki elnök és elnökhelyettes paródiába illő, hálálkodó levélben búcsúztatta az alkotmánybíróvá avanzsáló Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal távozó elnökét, a Magyar Bírói Egyesületnél pedig ki is vágta a biztosítékot a dokumentum, a szervezet kiadott egy közleményt, amely szerint a hangnem nem tükrözi a bírói kar véleményét, a bírók sem a levélnek sem a stílusával, sem a tartalmával nem tudnak azonosulni, hiszen sérti az etikai kódexet.

„A levél (...) alkalmas a bírói hivatás méltóságának, pártatlanságának, illetve ezek látszatának veszélyeztetésére. (...) a bírák nevében visszautasítja azt, hogy a távozó elnök tanította volna meg a bírói kart bírói hivatásra, függetlenségre, pártatlanságra, méltányosságra, elfogulatlanságra és igazságosságra, mint ahogy azt is, hogy a bírósági szervezetrendszer minden egyes eredményét egy személynek tulajdonítja”

– idézi a hvg.hu a közleményt, amely kifejezetten az elmúlt időszak történéseivel ellentétesnek ítéli a levél bírói önigazgatás szintjének emelésével kapcsolatos állításokat, mert az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács (OBT) között az elmúlt másfél évben gerjesztett konfliktusok, az OBT működésének akadályozására és negligálására irányuló törekvések ezzel éppen ellentétes irányba hatottak.

Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája még hétfőn úgy nyilatkozott, magyar és európai bíróként is elszégyellte magát a levél olvastán.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.