Beüt a krach: tömeges leépítés jön két nagy autómultinál is, több száz embert rúghatnak ki

2020. április 22., 10:22

Szerző:

Alig, hogy bejelentették újraindulásukat a nagy autógyárak, máris lesújtó hírt kaptak két autómulti dolgozói is. Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek ugyanis a Continental makói és váci telephelyén, míg a Hankook rácalmási üzemében szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat - értesült a Napi.hu Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

Continental

A ContiTechnél a portál szerint

nem bíznak a kormányzat bérátvállalási csomagjában,

mert ez szerintük nem fogja megvédeni a munkahelyeket. Ezért a hétfőn belengetett módosítások ellenére sem tartanak igényt a támogatási forrásokra.

Mint a Napi.hu írja, már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a Continental-csoporthoz tartozó ContiTech AG magyar leánya, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős leépítést hajtanak végre, függően a dolgozókkal történő megállapodástó. Ugyanis a ContiTech a termelés visszafogása miatt heti négynapos munkarendre történő átállást, ezzel együtt pedig minimum 20 százalékos fizetéscsökkentést ajánlott fel:

ha ezt a munkavállalók elfogadják, akkor csak 200 fő munkaviszonya szűnne meg, de ha nem, akár 700 ember leépítésére is sor kerülhet.

Jelenleg a kérdésben aláírásgyűjtés zajlik. A szakszervezetnél korrektnek tartják a cég ajánlatát és igent is mondtak volna rá, de a vállalat nem kívánt garanciát adni arra, hogy az aláírók munkaviszonya nem fog megszűnni, ezért végül nem fogadták el.

A ContiTech Hungária Kft. makói és váci telephelyein március 23-án állították le a termelést a koronavírus miatt. A váci egységben hűtő-fűtő csövek, valamint üzemanyagtömlők gyártása és szerelése mellett műanyag és fém termékeket állítanak elő. Makón hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik.

A Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási abroncsgyártó üzemében március 24-én állították le a termelést, majd április 14-én részlegesen újraindították a gyártósorokat. Azóta nagyon visszafogottan működik az üzem és a megrendelések is alacsony volumenűek, és Székely szerint

a Hankook már a múlt hónapba megkezdte az elbocsátásokat: akkor mintegy 50 dolgozót küldtek el,

főleg olyanokat, akiknek lejárt a próbaideje. A cégnél áprilisban ismét 50 főt bocsátottak el. A szakszervezeti vezető szerint a társaság az elkövetkező hónapokban is folytatni fogja ezt a gyakorlatot, ugyanis ezáltal a csoportos létszámcsökkentéssel járó kötelezettségeket meg tudja kerülni - az 50 fő feletti csoportos létszámleépítéseket kötelező bejelenteni a munkaügyi hivatalnál. Úgy tudja: a szakaszos létszámleépítéssel akár több száz főtőt is megválhat a társaság.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.