Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Jogerőssé vált, hogy kiengedik a Viking Sigyn kapitányát a letartóztatásból

2019. november 18. 17:43 - szerző: 168 Óra

Helybenhagyta a másodfokú bíróság a nyomozási bíró döntését, így jogerősen is bűnügyi felügyelet alá helyezték a Viking Sigyn kapitányát – tudta meg az Index.

A 64 éves ukrán férfi eszerint nem hagyhatja majd el a kijelölt budapesti lakcímét, és nyomkövetőt kell viselnie. A lap információit a kapitány védője, Tóth M. Gábor megerősítette.

– A Törvényszék is megerősítette végzésében azt a védelem által régóta hangoztatott érvet, hogy maga a vádhatóság által fellebbezésében hivatkozott beszélgetés sem tartalmaz semmiféle olyan utalást, amely akár a legcsekélyebb mértékben is abba az irányba mutatna, miszerint a gyanúsított akár bármely rokonát, vagy bármely kollégáját befolyásolni kívánta volna

–  mondta az ügyvéd.

Dunai hajóbaleset - Döntenek a Viking Sigyn szállodahajó ukr
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az ukrán kapitány letartóztatását először június 13-án szüntették meg, miután letették a 15 milliós óvadékot. Polt Péter legfőbb ügyész a döntés után jogorvoslati indítványt nyújtott be a Kúrián. A Kúria július 29-én kimondta, hogy törvénysértő volt a férfi letartóztatásának megszüntetése, a Fővárosi Főügyészség pedig nem sokkal később megint indítványozta a letartóztatást, amit a bíróság el is rendelt.

Május 29-én este a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Hableány sétahajóval. A városnéző hajó hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel. A balesetet csak heten élték túl, egy személyt még mindig keresnek. 

A Viking Sigyn kapitányát, Jurik C.-t egy rendbeli vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.