Letarolta Kelet-Magyarországot a hóvihar

2018. március 18., 09:36

Szerző:

Helyenként húsz centi hó is esett Kelet-Magyarországon, de az igazi problémát a viharos szél okozta: a hófúvás településeket vágott el a külvilágtól elsőssorban Borsodban, sokezer otthonban okozott áramszünetet Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében. A szél és a havazás az M3-as autópálya forgalmát is megbénította. Borsod és Szabolcs megye több járására legmagasabb fokozatú, piros riasztást adtak ki a hófúvás miatt, de narancs, illetve sárga riasztás van érvényben az ország északkeleti negyedében.

Havazás Hajdú-Bihar megyében
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyzet annyira súlyos, hogy a honvédség is készenlétben áll. A Honvédelmi Minisztérium közölte: a Magyar Honvédség – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítésére – készenlétbe helyezte azokat a munkacsoportokat és haditechnikai eszközöket, amelyekkel szükség esetén segíteni tudnak a bajba jutott állampolgároknak, valamint hatékonyan részt vehetnek a katasztrófavédelmi szakemberek munkájában is. 

HĂłvihar - Villanyoszlopok dőltek meg a 33-as főúton Villanyoszlopokat tört ketté a viharos szél
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Honvédség szombat délután óta hét helyszínen lát el folyamatos készenlétet különböző nagy teljesítményű eszközökkel, teherautókkal, lánctalpas eszközökkel, terepjárókkal és helikopterekkel, a személy- és vagyonmentés érdekében az autópályák és főbb közlekedési útvonalak közelében, biztosítva ezzel az utak folyamatos járhatóságát.

A szentesi, a szolnoki és a debreceni katonák nagy erőkkel állnak készen arra az esetre, ha segíteniük kell a bajba jutott embereken. A Magyar Honvédség (MH) arra is felkészült, hogy szükség esetén az eddig nem érintett nyugat-magyarországi területekre a kellő erőket átcsoportosítsa. Az MH Egészségügyi Központ (budapesti Honvédkórház) is készen áll arra, hogy nemcsak a honvédség állománya, de sérült állampolgárok ellátásának irányítását is végezze. A társszervekkel az együttműködés és az összeköttetés folyamatos.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.