Letarolta a Fidesz az országot az újabb kétharmad óta tartott időközi választásokon

Összesen 21 szavazást nyertek a kormánypártok, az ellenzéki pártok és a függetlenek csak 4-et. A Fidesz ellen csak egy recept van.

2018. november 12., 15:05

Szerző: Molnár Richárd

Kevesebb mint egy év van hátra az önkormányzati választásokig, de a Fidesz idén április 8-i újabb győzelme óta eltelt időben már több tucatnyi időközi választás zajlott le, amelyek egyértelműen bizonyították, ritka kivételektől eltekintve egyelőre legyőzhetetlennek tűnnek a kormánypártok önkormányzati és polgármester-jelöltjei.

Legutóbb vasárnap húzott be két sikert is a Fidesz: a Komárom megyei Ácson még ellenjelöltet sem indítottak a kormánypárti Szentirmai István ellen, aki így 100 százalékos szavazataránnyal lett polgármester. Kikapott a Momentum színeiben indult fővárosi XVI. kerületi jelölt is, hiába álltak be mögé a baloldali pártok.

A valasztas.hu adataiból kiderült, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei az eltelt hét hónap alatt összesen 9 polgármester-választást, valamint 12 egyéni választókörzeti képviselőválasztást nyertek meg azokon a településeken, ahol országos pártok hivatalos jelöltjei indultak. Ellenzéki párt jelöltje csak egyetlen alkalommal, Mezőtúron nyert: az MSZP-s Kovács Mihály lett a polgármester, de mindössze 5 szavazattal előzte meg a második helyre befutó független jelöltet. Ráadásul a Fidesz Mezőtúron senkit nem indított.

A kormánypártoknak azonban egy bánatra két öröm jut: Tiszavasvári polgármesteri székét a Fidesz elhódította a Jobbiktól, Pásztón pedig a korábban LMP-színekben országgyűlési képviselőségért induló, független Dömsödi Gábor polgármesteri helyét szerezték vissza, és lényegében csak fideszes képviselők jutottak be a város közgyűlésébe.

Ezekből az eredményekből is látszik, hogy az ellenzék vidéken egyelőre nem rúghat labdába. Az időközi választások többsége kisebb falvakban zajlik, ahol szinte csak független jelöltek indulnak, akik általában kénytelenek a térség kormánypárti politikusaival jó viszonyban lenni. Április 8. óta mindössze három alkalommal verte meg a Fideszt olyan független jelölt, akit az ellenzéki pártok nyíltan vagy kevésbé transzparensen, a háttérből támogattak.

Németh Angéla XV. kerületi polgármesterjelölt kampányzár? Németh Angéla
Fotó: MTI/Soós Lajos

Ráadásul a baloldali ellenzék egyik utolsó bázisául szolgáló Budapesten is csak egy alkalommal nyert ilyen független jelölt a háromból: Rákospalotán győzött a kormánypárti jelölttel szemben a korábbi DK-s polgármester által kinevezett és támogatott alpolgármester, a két civil szervezet (köztük a Magyar Szolidaritás Mozgalom) által jelölt Németh Angéla. Bár az MSZP, a DK, és a Párbeszéd is nyíltan kiállt a politikus mellett, Németh Angéla szoros küzdelemben tudott csak győzni, alig 3 százalékkal múlta felül a fideszes László Tamást.

A másik két siker viszont reménykeltő, ugyanis olyan térségek kellős közepén történtek, ahol a Fidesz népszerűsége lényegében megkérdőjelezhetetlen. Szombathely és térsége például erős kormánypárti fölényt mutat, ennek ellenére a város egyik egyéni választókerületében az Éljen Szombathely! nevű civil szervezet jelöltje, László Győző nyert fideszes ellenfelével szemben. A körzetben a tavaly óta előzetes letartóztatásban lévő, MSZP-s Czeglédy Csaba volt a képviselő, aki távolléte miatt elveszítette a mandátumát.

A következő siker Kósa Lajos birodalmában, a Debrecentől nem messze lévő Balmazújvárosban esett meg, ám ez a győzelem kicsit csalóka. Itt a Fidesz indított saját jelöltet, hanem teljes mellszélességgel támogatta a független Nagy Tamást, akit azonban a szintén független Hegedüs Péter győzött le. Ez a két időközi eredmény azt jelzi, hogy vidéken továbbra is csak a helyben ismert és elismert, erős független vagy civil jelölteknek van esélye a Fidesszel szemben, akikre az ellenzéki pártok nem indítanak rá saját jelöltet. Ez Márki-Zay Péter polgármester sikerének hódmezővásárhelyi receptje is, és úgy tűnik, egyelőre nincs is más fegyver a kormánypártok ellen.

Azonban ez a módszer sem mindenható. A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjévé előléptetett Kocsis Máté polgármester lemondása után kiírt józsefvárosi polgármester-választáson például a kormánypárti jelölt, Sára Botond nagy fölénnyel verte az ellenzék által is támogatott független jelöltet, Győri Pétert.