Nem jelent extra veszélyt a leszállásjelző

2020. november 17. 20:10 - szerző: 168 Óra - forrás: Pesti Hírlap

A BKK tapasztalatai szerint az utasok többsége betartja a járványvédelmi intézkedéseket. Még így is több mint félszáz esetben kellett büntetniük az ellenőröknek - írja a Pesti Hírlap.

A járvány első hullámához képest változtatott az ajtónyitási renden a BKK – derült ki a közlekedésszervező társaságnak  válaszából. A lap kérdés arra vonatkozott, hogy nem jelent-e fokozott fertőzésveszélyt, amikor az utasoknak kell a leszállásjelző gombot megnyomniuk. A BKK azt írta, tavasszal – a járvány újszerűsége és ismeretlen volta miatt – az átszellőztetés tűnt indokoltnak, ezért a sofőrök minden ajtót kinyitottak a megállókban.

A jelenlegi helyzetben a társaság viszont már a maszkviselési szabályok betartását tartja a leghatékonyabbnak. Ahogy a Pesti Hírlapnak írták: „A cseppfertőzés ellen a maszkviselés a levegőkeringtetéssel együtt minimálisra csökkenti a megfertőződés kockázatát. A leszállásjelző gombok semmivel sem jelentenek nagyobb veszélyt, mint bármelyik kapaszkodó, vagy a jármű egyéb felülete.” Hozzátették: az időjárás hidegebbre fordultával – figyelembe véve az utasok meghűlés elleni védelmét – nem tervezik az ajtók automatikus kinyitását a megállókban.