Lesöpörte a napirendről a kisgyermekes családosok kilakoltatása elleni javaslatot a Fidesz

2018. február 19. 14:24 - szerző: 168 Óra

Gyorsított eljárásban vitték volna a parlament elé a kisgyermekes családok kilakoltatásának tilalmát az LMP, az Együtt és a Párbeszéd képviselői, ám a Fidesz a tavaszi ülésszak két napján nem kívánt ezzel foglalkozni.

Gyorsított eljárásban vitték volna a parlament elé a kisgyerekes családok kilakoltatásának tilalmát egyes ellenzéki pártok képviselői, ám a Fidesz-KDNP ebbe nem ment bele. Mint megírtukmúlt hétfőn nyújtották be az LMP, az Együtt és a Párbeszéd parlamenti képviselői A Város Mindenkié (AVM) csoport törvénymódosítását, amely megtiltotta volna a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását. Az AVM azt szerette volna elérni, hogy az országgyűlés rendkívüli eljárásban, még a tavaszi ülésszakban tárgyalja a javaslatot, de mai ülésén a fideszes többségű házbizottság ezt leszavazta.

Indoklás nem hangzott el a zárt ülésen. 

A javaslatban az ellenzéki pártok előírnák, hogy a települési önkormányzatoknak kötelező elhelyezést biztosítani a kilakoltatással fenyegetett, vagy lakhatásukat elvesztett helyi családok számára. Továbbá az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyekben már a kilakoltatás bírósági elrendelését is megtiltanák abban az esetben, ha az a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Miután az április 8-i választásokig és az új kormány megalakulásáig már nem lesz több lehetőség hasonló törvény elfogadására, hiszen – mint szintén megírtuk – a parlament idén tavasszal mindössze két napot, hétfőn és kedden ülésezik, májusban újra elkezdődhetnek a kilakoltatások, és ez várhatóan megint érint majd családokat is. A hagyományos, márciusig tartó téli kilakoltatási moratóriumot ugyanis idén egy hónappal meghosszabbították, a választás hónapjára, áprilisra is kiterjed, ám utána bármi megtörténhet.

A gyorsított eljárás megakadályozhatta volna a kisgyermekesek utcára tételét. Az AVM közlése szerint a Fidesz-frakció hétfőig kért haladékot, hogy eldöntse, tesz-e egy kis lépést annak érdekében, hogy Magyarország valóban ne a kilakoltatott emberek országa legyen, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök mondta. A sürgősségi eljárás alkalmazása nem idegen a kormánypártoktól, több nagy horderejű törvényt is fogadtak már el így, ám úgy tűnik, ez nem volt nekik ilyen fontos.