Lerobbant Áder János repülőgépe Bukarest felé menet

2018. szeptember 18., 10:05

Szerző:

A repülőgép meghibásodása miatt Áder János köztársasági elnök nem utazott el reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A közlemény szerint az államfőt a bukaresti magyar nagykövet képviseli a programon. A román fővárosban kedden tartják a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóját.

A közleményből nem derült ki, hogy Áder János menetrend szerinti repülőgéppel vagy különgéppel, esetleg a Magyar Honvédség Airbus vagy Dassault Falcon 7X típusú szállítórepülőgépével utazott volna Bukarestbe. Kérdéseinket elküldtük a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, válasz esetén azonnal frissítjük cikkünket.

Az államfő korábban egy Antonov-26-os típusú, orosz gyártmányú repülőgépet használt külföldi utazásaihoz, ami 2016-ban egyszer már lerobbant alatta. Áder akkor a csíksomlyói búcsúba tartott volna. Az elnöki hivatal akkor azt közölte, a gyakorlat szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal csak kivételes esetben, az elnöki programok időkeretét, sajátos feltételeit, valamint a felmerülő költségelemekre figyelemmel vesz igénybe bérelt gépet.

Update:

Választ továbbra sem kaptunk és bár a hivatalos közlemény meghibásodásról beszél, a 444 úgy tudja, hogy a honvédség nemrég beszerzett egyik Airbusával ment volna Áder (a másikkal Orbán repült Moszkvába, bár ezek aztán tényleg nem kormánygépek), de az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval ütközött. A cateringes autó felemelt rakománya nekicsapódott a kormánygép ajtajának, amely annyira deformálódott, hogy nem szállhatott fel.