Lemondásán gondolkodik a Nemzeti Választási Iroda elnöke

2018. április 17. 11:45 - szerző: 168 Óra

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke volt hétfő este a Magyarul Balóval műsor vendége. A műsorban is megerősítette, hogy a választás napján már nem tudtak mit tenni, amikor az átjelentkezők miatt hatalmas sorok alakultak ki. Pálffy felajánlotta a Bocskai úti jegyzőnek, ahol a legnagyobb volt a sor, hogy a XIII. kerületből küldenek segítséget, de ezt a jegyző visszautasította.

Azt is elmondta, hogy már pénteken és szombaton is szólt, hogy valószínűleg csúszás lesz, és már 2014-ben is javaslatot tett a rendszer javítására. Az erről szóló ötpárti egyeztetésen végül nem fogadták el a javaslatát, mert Pálffy szerint a pártokat inkább a választás jogi része érdekli, nem a technikai. Most pedig azt fogja indítványozni, hogy zárják le korábban az átjelentkezéseket, hogy ne alakuljanak ki az ideihez hasonló sorok.

Baló nehezményezte, hogy több millió ember órákon keresztül várt este urnazárás után az eredményre. Pálffy erre azt válaszolta, hogy aki este 7-kor sorban állt, annak még le kellett adnia a voksát. Ilyenkor pedig azért nem lehet még nyilvánosságra hozni az eredményt, mert az befolyásolhatná a várakozókat. Az előírás szerint sem szabad az utolsó szavazókör bezárása előtt az eredményt közölni, ezt pedig ő nem volt hajlandó megszegni.

A választás napján összeomlott a valasztas.hu (és egyébként azóta sem sikerült helyrehozni). Erre az elnök azt mondta, hogy nem a választási rendszer omlott össze, csak a honlap. Vizsgálják az okokat, két héten belül ismertetik a vizsgálat eredményét.

Úgy gondolja, nem választási csalás történt, inkább tudatlanságról volt szó. Nagyon sokan kicserélődtek a szavazatszámláló bizottságokban, nagyon nehezen is találtak elég embert a bizottságokba.

Bevallotta, hogy a választás napján még nem gondolt a lemondásra, de azóta folyamatosan gondolkodik rajta. 

– Úgy gondolom, hogy most ezt végigcsinálom, aztán utána majd eldöntöm, hogy megyek vagy nem megyek – mondta.