Tizenkét millió forintos lelépési pénzt kapott egy menesztett államtitkár, aki két miniszteri biztosi pozíciót is birtokol

2020. január 9., 09:54

Szerző:

Két miniszteri biztosi pozíciója is van, mégis több mint 12 millió forinttal távozott tavaly egy államtitkár – számol be a Blikk. Takács Szabolcs Ferenc az új igazságügyi miniszter kinevezése után távozott az államtitkári karból. A kormányzati portálon nyilvánosságra hozott juttatási adatok szerint Takács az ősszel távozó nagyvárosi és kerületi polgármesterekét is meghaladó, bő 12,2 milliós lelépési pénzt kapott.

Ez 7 777 800 forintos végkielégítésből és 4 464 800 forintos szabadságmegváltásból tevődött össze.

A Miniszterelnökség, majd rövid ideig az igazságügyi tárca uniós államtitkáraként dolgozó Takácsot még 2018 novemberében nevezték ki majdnem két évre a 2020-as dubaji világkiállítás magyar megjelenéséért felelős miniszteri biztossá. Tavaly nyári menesztésével párhuzamosan pedig újabb, ezúttal a Brexittel összefüggő miniszteri biztosi pozíciót kapott.

Államtitkári kinevezések az Országházban Takács Szabolcs Ferenc

Ugyanakkor - hívja fel a figyelmet a lap - a 4,4 milliós szabadságmegváltás több kérdést is felvet. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nemrég pedig leszögezte, az államigazgatásban senki nem járhatna így, a kötelező szabadságot ki kell adni, ha valaki nem veszi ki a szabadságát, akkor az elvész, és senkinek egyetlen fillért se lehet szabadságmegváltásért a központi kormányzati közigazgatási rendszerben fizetni.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a Blikknek azt válaszolta, hogy Takács Szabolcs esetében még a szabadságmegváltás 2019 elejei megszüntetése előtti időszakban felhalmozott szabadságait fizették ki. Az igazságügyi minisztérium nem válaszolt a lap megkeresésére arról, pontosan hány napot váltottak meg Takácsnak, de a Blikk becslése szerint megközelítőleg 80 munkanapról lehet szó.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.