Máris eladna nyolcezer lélegeztetőgépet a külügyminisztérium

2020. október 29. 06:29 - szerző: 168 Óra - forrás: HVG.hu

Tavasz óta a külügyminisztérium 16 ezer lélegeztetőgépet vett, de most úgy tűnik, hogy a gépekből "túlvásárolta" magát az állam. A hvg.hu úgy tudja, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt a feladatot adta a külképviseleteknek, hogy

próbáljanak meg eladni nyolcezer gépet, méghozzá beszerzési áron.

A portál megkérdezte a tárcától, hogy valóban akarnak-e értékesíteni lélegeztetőgépeket a külképviseletek segítségével. Ha igen, akkor mennyit, milyen típúsú gépeket és milyen áron.

A minisztérium válaszában azt írta, hogy a "stratégiai készleteken felüli gépeket" valóban megpróbálják értékesíteni, ez a folyamat jelenleg is zajlik. A tárca szerint erről korábban a sajtónak is beszámoltak.

A minisztérium nem árulta el a lapnak, milyen  milyen típusú gépeket és milyen áron akarnak értékesíteni. Megismételték viszont, hogy a lélegeztetőgépekért elképesztő verseny folyt a nemzetközi piacon, ebben a versenyben kellett helytállniuk, Magyarországon semmilyen körülmények között nem fordulhat elő az, hogy valakinek nem jut lélegeztetőgép a megfelelő számú gép rendelkezésre áll.