Magyar altatóorvos állítja: csak otthoni használatra alkalmasak egyes Kínából vett lélegeztetőgépek, a koronavírus-betegek ellátására nem

2020. május 18., 11:27

Szerző:

Csak kínai nyelvű menüvel rendelkeznek, a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ellátására pedig nem alkalmasak bizonyos Kínából beszerzett lélegeztetőgépek, állítja Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

„Összességben elmondható, hogy

a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas”

– írja Facebook-oldalán Lovas András, aki mint hozzáteszi, tisztán szakmai alapon tette közzé saját véleményét azokról a lélegeztetőgépekről, amiket a kormány Kínából szerzett a kórházaknak, és mint arról a Magyar Hang múlt héten szakemberekre hivatkozva beszámolt, csak otthoni használatra alkalmasak.

Ez az eset mindenesetre rímel azokra a hazánkba érkezett – az Emmi szerint köpenyeket tartalmazó – dobozokra, amelyekre kínai nyelven azt írták, „nem egészségügyi”, mint arról a 168 Óra is beszámolt:

„Az eszközöket, amikkel a kórházakat ellátták, egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki” – erősíti meg Lovas. Olyan non-invazív lélegeztetésre alkalmasak ezek a gépek, amely során a beteg orra és szája vagy orra elé illesztett, szorosan záró maszkon keresztül látják el levegővel a beteget. Ezzel szemben az invazív lélegeztetés során a szájon keresztül, a légcsőbe vezetett tubuson keresztül gépi lélegeztetik a beteget.

Az orvos azt írja, a szakmai vélemények

továbbra is megoszlanak arról, hogy a COVID-19 beteg lélegeztetésében a non-invazív lélegeztetésnek hol a szerepe.

Viszont egyértelmű, hogy jelentős részük invazív gépi lélegeztetésre szorul, Olaszországban a doktor szerint ugyanakkor az intenzív osztályokra került emberek 90 százalékára igaz ez. A lélegeztetett koronavírusos betegeknél nagyon gyorsan kellhet átváltani invazív lélegeztetésre, a beszerzett gép erre sajnos pedig nem alkalmas.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása, hangsúlyozza Lovas. Ennek egyik fő oka szakma szempontból, hogy a termék nem biztosítja a belélegzett oxigénarány állításának lehetőségét, teszi hozzá. Tüdőgyulladás esetén ezen érték beállítása rendkívül fontos, hiszen oxigént változó mértékben igényelnek a tüdőgyulladásban szenvedők. Az eszköz nem továbbá nem méri az oxigén arányát a bejuttatott gázban, és nem tud riasztani, ha a bevitt oxigénkoncentráció alacsony. 

Menczer Tamás tájékoztatásért felelős államtitkár az ATV-nek a múlt héten azt mondta:

nem siklott félre a beszerzés.

A politikus szerint az eszközöket arra kell használni, amire valók, majd „ellendrukkernek” nevezte az ellenzéket és az „ellenzéki médiumokat”.

A 168 Óra az ügyben kérdésekkel fordult az Emmi-hez, válaszaikat közölni fogjuk.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.