Leisztinger Tamás megvette a Népszavát

2019. április 12., 14:33

Szerző:

Leisztinger Tamás személyében új tulajdonosa van a Népszavának – derül ki az ellenzéki napilap honlapján megjelent közleményből

A milliárdos nagyvállalkozó – aki a napi.hu szerint 2018-ban Magyarország 12. leggazdagabb embere volt 82 milliárddal forintos vagyonnal  – az MSZP-s Puch Lászlótól vette meg a napilapot, amely így Puch László érdekeltségétől, a Horizont AG-től a Leisztinger Tamás egyik cége, a Proton Trade Zrt. tulajdonába került. „Elkötelezett befektető érkezett a Népszavához, a piacvezető országos napilap így biztonságban működhet és fejlődhet a jövőben” – hangzik a Leisztinger Tamás bemutató közlemény. Puch László a tulajdonosváltás bejelentésekor emlékeztetett, hogy már korábban jelezte, pénzügyi befektetőkkel szeretné megerősíteni a piacvezető magyarországi napilapot. 

Átadták a DVTK labdarúgó-edzőközpontját Miskolcon Orbán Viktor miniszterelnök és Leisztinger Tamás (balra) a DVTK labdarúgó-edzőközpontjának az átadásán Miskolcon 2016 április 10-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Horizont AG 2016-ban vette meg a Népszavát, amelynek a szerkesztőségét átalakították, több új munkatárs érkezett a 2016. október 8-án bezárt Népszabadságtól, utána pedig a 2018. április 10-én bezárt Magyar Nemzettől is. A napilap megduplázta példányszámát, hétköznaponként mintegy 21 ezren szombatonként körülbelül 25 ezren vásárolják meg.

Leisztinger Tamás azt mondta, „értékválasztás is”, hogy megvásárolta a Népszavát, amelynek hangnemét és szerkesztőségét is meg akarja őrizni. Kedden derült ki, hogy érintett lehet egy gyanús belvárosi ingatlanügyben, a hozzá köthető Belgrád 27. Ingatlanhasznosító Kft. meglehetősen nyomott áron megvásárolhatta a világörökség részét képező Duna-parti Belgrád rakpart 27. számú épület 1410 négyzetméterét. Karrierjéről 2004-ben a Magyar Narancs közölt egy kétrészes cikksorozatot, 2012-ben pedig az Átlátszó foglalta össze, hogy addig milyen ügyekben volt benne. 

Ő a Magyar Sakkszövetség volt elnöke, a DVTK többségi tulajdonosa és annak a Tüttő Katának az élettársa, aki MSZP-Párbeszéd és a Momentum közös polgármester-jelöltje a Belvárosban az őszi önkormányzati választásokon. 

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.