A Kúria szerint is lehet azt mondani Rogán Antalról, hogy bűnöző

2019. június 3., 15:30

Szerző:

Az elsőfokú és másodfokú bírósági ítélet is kimondta, hogy lehet Rogán Antalt bűnözőnek nevezni. A per arról szólt, hogy Juhász Péter, a tavaly megszűnt Együtt volt elnöke összefüggésbe hozhatja-e a maffiával és mondhatja-e Rogán Antal fideszes miniszterre, hogy bűnöző – írja az Index.

Az ügy még a 2014-es választási kampányban robbant ki, amikor Juhász Péter számos olyan ügyet hozott nyilvánosságra, amelyben Rogán Antal polgármesterként hozzájárult ahhoz, hogy a piaci ár alatt adjon el a kerület lakásokat, épületeket. Juhász Péter – aki egyúttal V. kerületi képviselő is volt – azt állította, hogy Rogán Antal bűnöző és bűnözőkkel üzletel. Kijelentette, hogy az V. kerület volt polgármestere, Rogán üzleti kapcsolatban állt Portik Tamással, a magyar alvilág hírhedt alakjával.

A bíróság első fokon azt mondta ki, hogy a szabad véleménynyilvánítás érdekében a politikusi személyiségi jogokat kell korlátozni, Rogán pedig nem igazolt olyan érdeket, amit a bíróságnak szem előtt kellett volna tartani. A Kúria indoklásában megismételte a vélemény-nyilvánítás szabadságának alkotmányban védett terjedelmét, és hogy az értékítéletek fokozott védelmet kell, hogy élvezzenek a közügyekkel kapcsolatban.

– A bíróságnak nem a felperesek szubjektív sértettség érzéséből kell kiindulnia, hanem külső objektív szemléletmódot kell alkalmaznia

– írta a Kúria.

A felperesek, így Rogán Antal és az önkormányzat pervesztesek lettek, ezért kötelesek az alperesnek a felülvizsgálati eljárási költséget is megfizetniük.

– Joggal neveztem bűnözőnek Rogánt a Kúria szerint is

– jelentette be Juhász Péter az ítélet után Facebook-oldalán.

Hozzátette, hogy Rogán minden jogi fórumon próbálkozott, hogy lemossa magáról, hogy bűnöző, de nem ment neki.

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.