Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A Kúria szerint is lehet azt mondani Rogán Antalról, hogy bűnöző

2019. június 3. 15:30 - szerző: 168 Óra

Az elsőfokú és másodfokú bírósági ítélet is kimondta, hogy lehet Rogán Antalt bűnözőnek nevezni. A per arról szólt, hogy Juhász Péter, a tavaly megszűnt Együtt volt elnöke összefüggésbe hozhatja-e a maffiával és mondhatja-e Rogán Antal fideszes miniszterre, hogy bűnöző – írja az Index.

Az ügy még a 2014-es választási kampányban robbant ki, amikor Juhász Péter számos olyan ügyet hozott nyilvánosságra, amelyben Rogán Antal polgármesterként hozzájárult ahhoz, hogy a piaci ár alatt adjon el a kerület lakásokat, épületeket. Juhász Péter – aki egyúttal V. kerületi képviselő is volt – azt állította, hogy Rogán Antal bűnöző és bűnözőkkel üzletel. Kijelentette, hogy az V. kerület volt polgármestere, Rogán üzleti kapcsolatban állt Portik Tamással, a magyar alvilág hírhedt alakjával.

A bíróság első fokon azt mondta ki, hogy a szabad véleménynyilvánítás érdekében a politikusi személyiségi jogokat kell korlátozni, Rogán pedig nem igazolt olyan érdeket, amit a bíróságnak szem előtt kellett volna tartani. A Kúria indoklásában megismételte a vélemény-nyilvánítás szabadságának alkotmányban védett terjedelmét, és hogy az értékítéletek fokozott védelmet kell, hogy élvezzenek a közügyekkel kapcsolatban.

– A bíróságnak nem a felperesek szubjektív sértettség érzéséből kell kiindulnia, hanem külső objektív szemléletmódot kell alkalmaznia

– írta a Kúria.

A felperesek, így Rogán Antal és az önkormányzat pervesztesek lettek, ezért kötelesek az alperesnek a felülvizsgálati eljárási költséget is megfizetniük.

– Joggal neveztem bűnözőnek Rogánt a Kúria szerint is

– jelentette be Juhász Péter az ítélet után Facebook-oldalán.

Hozzátette, hogy Rogán minden jogi fórumon próbálkozott, hogy lemossa magáról, hogy bűnöző, de nem ment neki.