Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

2006 óta nem volt ilyen rossz állapotban Magyarország költségvetése.

2021. január 22., 16:24

Szerző:

Az össztermék 9 százalékának megfelelő hiány halmozódott fel tavaly. A Pénzügyminisztérium a koronavírus által okozott válság kezelésének költségeivel magyarázta az elszabadult kiadásokat.

A meghozott intézkedések következtében 2020 decemberében az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a tavalyi egész éves deficit ezzel 5548,6 milliárd forint lett - közölte a PM.

Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány 2020-ban 9 százalék körül lehet.

9% fölötti államháztartási hiányt legutóbb 2006-ban produkált Magyarország.

 

Akkor Gyurcsány Ferenc kormánya emiatt megszorításokra kényszerült, ami miatt tüntetések voltak a nagyvárosokban, és évekre robbanásközeli állapotba került az ország. 

Orbán Viktor kormányzásának első éveiben szigorúan betartotta az Unió által elvárt 3% alatti hiánycélt, tavaly viszont nagyszabású költekezésbe fogott a járvány okozta válság hatásainak enyhítésére.

Az egyelőre nem világos, hogy a pénznyomtatásra, hitelfelvételre és uniós támogatásokra alapozott költekezést követi-e majd

jelentős megszorítás, vagy hogyan fogja visszafizetni Magyarország az elszabadult államadósságot.

 

2020-ban a központi költségvetés 4953,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 641,8 milliárd forintos hiánnyal zárta a tavalyi évet, az elkülönített állami pénzalapok 46,7 milliárd forintos többletet értek el.

A központi alrendszer 22 865,4 milliárd forint összegű bevételei 1323,1 milliárd forinttal, 6,1 százalékkal, a 28 414,0 milliárd forint összegű kiadásai pedig 5743,8 milliárd forinttal, 25,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.