Legkorábban vasárnap emelhetik ki a Dunából a Hableány roncsát

A hordalékkal és a vízzel együtt 60 tonna súlyú lehet.

2019. június 8., 07:07

Szerző:

A legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány - mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője az M1 péntek esti műsorában. Továbbra is azon dolgoznak, hogy a vezetőszárakat átfűzzék. Ez folyamatos munkát jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális helyzetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva.

A Clark Ádám úszódaru a Margit hídnál
Fotó: Simon Márk

Felidézte, a kezdet kezdetén ki kellett alakítani egy vezetési pontot, majd fel kellett mérni és össze kellett szedni az együttműködő partnereket. Ez komoly és feszített munka volt.

Kállai Zoltán, a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágának vezetője azt mondta, ha alá van hevederezve a Hableány, akkor fél óra, egy óra alatt emelhetik a víz felszínére. Ezután egy hosszabb, elhúzódó folyamat kezdődik. Ha már minden ablak a felszínen lesz, megkezdik a víz kiszivattyúzását, majd eldöntik, milyen módon szállítják el a hajót. Hozzáfűzte, arra számítanak, hogy a roncs a hordalékkal és a vízzel együtt 60 tonna súlyú lesz.

Május 29-én este 9 óra 5 perckor a Viking Sigyn szállodahajó hátulról belerohant a Hableány sétálóhajóba a Margit híd lábánál. A Hableányon 35 ember – 31 dél-koreai turista, két idegenvezető és a kétfős magyar személyzet tartózkodott. Heten túlélték a balesetet, kilenc embert hivatalosan mostanáig eltűntként keresnek.