Légkondicionáló egyelőre nem lesz, így ivókutak kerülnek a 3-as metró állomásaira a nagy melegben

2020. június 30., 13:34

Szerző:

A nagy meleg miatt lép a főváros. Légkondicionáló egyelőre nem lesz a metrókocsikban. Higiénikus, rozsdamentes acél, palack töltésére is alkalmas ivókutakat helyeznek ki a 3-as metró nyolc állomásán – írja a Pesti Hírlap a főváros sajtómeghívója alapján.

A kutakat kedd délután 2 órakor adják át hivatalosan. A helyszínekről annyit tudni, hogy az egyik a Lehel téri állomás lesz.

Az M3-as metró felújítása Az M3-as metró felújítása
Fotó: Máthé Zoltán

A 3-as metróban nincsen klíma, ami azért is problémás, mert a nyári hónapokban nagyon meleg lehet a szerelvényekben.

Egy ideje rendre felvetődik, hogy utólag szereljék be a légkondicionálót a 3-as metróba. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a hűtőberendezések beszerelési ára 6-10 milliárd forintba kerülhet, a pénz rendelkezésre is áll, ám a munka miatt a felújított kocsik szerkezetéhez mindenképp hozzá kell nyúlni, ez pedig veszélyezteti a garanciát, amit az orosz gyártó adott a szerelvényekre.

A Pesti Hírlap emlékeztetett: a BKV jelenleg is perben áll az orosz gyártóval a késedelmek és a kocsik hibái miatt, így logikus megoldás lenne, ha az orosz fél a kötbér elengedése fejében beszerelné a légkondikat. Egyelőre azonban nem érkezett hír ilyen megállapodásról.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.