Jövőre már nem lehet a szúnyogok ellen légi irtást végezni, de a biológiai irtás hazánkban gyerekcipőben jár

2019. július 18., 09:39

Szerző:

Az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján a 24.hu.

A környezetvédelmi szempontok mellett a légi irtás ellen szól, hogy csak a már kikelt repülő szúnyogokat pusztítja el, a vízben élő lárvákra semmilyen hatással sincs, így akár néhány nap leforgása alatt ugyanannyi vérszívó keserítheti az emberek és állatok mindennapjait.

A légi irtással a légkörbe juttatott idegméreg lényegében minden, a szúnyogokhoz hasonló méretű rovart elpusztít, ezért a méhészeket is szokás értesíteni az irtások helyéről. Nyugat-Európa legtöbb országában a kémiai irtást csak járványveszély esetén lehet alkalmazni, egyébként tiltott.

A megoldás az úgynevezett biológiai irtás: a vízbe olyan baktériumokat juttatnak, amelyek spórái mérgezőek a szúnyogok lárváira – és csak azokra –, így kikelés előtt jelentősen gyéríthető az állomány.

Szúnyoggyérítés Szolnokon Szúnyoggyérítés Szolnokon
Fotó: Mészáros János

Erős a gyanú azonban, hogy a rendszer nincs felkészülve a biológiai irtásra. 2013 óta az országos szúnyogirtást a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi a települések helyett. Évente változó, de nagyjából 750-820 ezer hektáron végzik az irtást a szakemberek, de a 2014 és 2015-ös adatok szerint

pusztán az összterület 2-3 százalékán zajlik biológiai irtás.

Márpedig ebben óriási fejlődést kell elérni ebben annak érdekében, hogy érdemben és sok helyen gyéríteni lehessen a szúnyogokat.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa azt nyilatkozta a 24-nek, hogy noha a szaktudása megvan az irtást végző cégeknek, azonban mégis a kémiai gyérítést részesítették előnyben, amiben a vegyipar lobbitevékenységét is felfedezni véli.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.