Lebontják a Hős utcai gettót, de a lakók jó része utcára kerülhet

2017. december 29., 08:04

Szerző:

Várhatóan januárban állapodik meg a kormánnyal a kőbányai önkormányzat annak a 2,1 milliárd forintos támogatásnak a feltételeiről, amelyet a kabinet a Hős utcai gettó felszámolására ítélt meg – írja a Magyar Nemzet. Így egyelőre nem tudni, pontosan hogyan rendezik majd a Hős utca 15. A és B épületekben élő több száz lakó helyzetét, de az szinte biztos, hogy a két leromlott állagú házat kiürítik és elbontják.

Fotó: Bazánth Ivola

Az épületben található mintegy háromszáz lakásnak csak a fele van önkormányzati tulajdonban, a többi magánkézbe került a rendszerváltás utáni privatizáció során. Az elmúlt években azonban az önkormányzat már készült az épületek szanálására, ezért a kerület tulajdonában lévő lakásokat folyamatosan kiürítették. Ennek következtében mára csak húsz-harminc önkormányzati lakásban élnek, az ő elhelyezésükről kötelező gondoskodnia az önkormányzatnak – mondta a lapnak Kovács Róbert polgármester. Cserelakás-ajánlatot azonban csak az együttműködő lakosok kapnak majd, vagyis azok, akik rendesen fizetik a lakbért, illetve a közműszámlákat.

A magánkézben lévő százötven lakás tulajdonosaival egyenként ülnek majd le tárgyalni, és mindenki egyedi ajánlatot kap előzetes értékbecslés után, valamint attól függően, hogy mekkora tartozás kapcsolódik a lakáshoz. 

Az eddigi gyakorlat szerint rendre egy-kétmillió forintos vételi ajánlatokat kaptak, márpedig ennyi pénzből nem lehet új lakást vásárolni – hívta fel rá a figyelmet Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcaiak életét segítő Kontúr Egyesület elnöke. Az önkormányzati lakosokkal kapcsolatban arra is rámutatott, hogy rendkívül rossz cserelakás-ajánlatokat kapnak. – Általában a Tárna vagy a Szállás utcába, illetve a Pongrác úti lakótelepen kapnak cserelakást. De volt olyan család is, amelyik a Bihari útra kapott címet, amely épületet hamarosan szintén lebontanák. Ezek a területek viszont – kivéve a Pongrác úti lakótelepet – ugyanúgy szegregáltak, mint a Hős utca, azaz nem történik más, mint eldugják a problémát egy kevésbé látható helyre.

A Hős utcáról riportunkat itt olvashatja.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.