Lázár János kérte, megváltoztatnák Csongrád megye nevét

2017. július 18. 16:28 - szerző: Ágoston Zoltán

Csongrád-Csanádnak fogják hívni. A megyei közgyűlés már rábólintott, az Országgyűlés a legkorábban szeptemberben teheti.

Az Országgyűlés őszi döntése nyomán Csongrád-Csanád megyére keresztelhetik át Csongrád megyét – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a hvg.hu. A névváltoztatásról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, volt hódmezővásárhelyi polgármester nemrég levélben kérdezett meg több megyét is, a Csongrád megyei közgyűlés pedig június 30-án 13 igen, egy nem és egy tartózkodás mellett rábólintott a javaslatra. A döntés előtt történészi véleményeket is kikértek. Az Országgyűlés a legkorábban szeptemberben szavazhat a kérdésről.

Fotó: Népszabadság-archív / Teknős Miklós

Esett szó arról is, hogy Nógrád megye visszatérjen a Nógrád-Hont névhez.

Az, hogy Csongrád megyének mennyibe fog kerülni a névváltoztatás, egyelőre nem világos, de a Pest megyei közgyűlés részben a költségekre hivatkozva utasította el Lázár János javaslatát, hogy a megyét a korábbi Pest-Pilis-Solt-Kiskunra kereszteljék át. Az erről szóló minisztériumi hatástanulmány a közgyűlés kérésére sem készült el, a Pest Megyei Levéltár szerint pedig a megyét korábban is mindenki csak Pestnek hívta.