Lázár János azt javasolja, hogy Magyarországon senki ne vehessen dohányterméket, aki 2020. január 1. után születik

2018. október 18., 12:56

Szerző:

A Miniszterelnökséget vezető volt miniszter, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos csütörtökön a Tobacco Hungary konferencián jelentette be, javasolni fogja, hogy senki, aki  kezdeményezni fogja, hogy azok, akik 2020. január 1. után születik Magyarországon ne vásárolhasson dohányterméket. Ha kell – fűzte hozzá – az alkotmányt is módosítják ehhez.

A politikus beszélt arról is, hogy kezdeményezni fogja a gépjárművekben történő dohányzás betiltását és az elektromos cigaretták és hasonló alternatív dohánytermékek betiltását is. Szerinte a társasházak közös képviselőinek több jogot kell adni, hogy felléphessenek az  erkélyeken rágyújtók ellen.. A munkaadókat ezuután arra szeretné rávenni, hogy több járulékot fizessenek azok után a munkavállalóik után, akik nem mennek el az állam által biztosított szűrővizsgálatokra.

Lázár János beszélt arról is, hogy a magyarok 2018-ban eddig 700 milliárd forintot költöttek dohánytermékekre, ma minden negyedik felnőtt ember cigarettázik, amely jobb arány, mint régen, de így is megdöbbentő. Kitért arra is, türelmetlenül várja az Orbán-kormány lépéseit a megelőzés és a szűrővizsgálatok kiterjesztése terén, és emlékeztetett, a soha nem rágyújtók aránya a 2009-es 47 százalékról 2017-ben 59 százalékra nőtt. 

A politikus tett egy egészen kemény oldalvágást is az Orbán-kormány felé, a beszédét a lenti videón lehet megnézni:

 

 

 

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.