Lázár belengette az atomtitkok enyhítését

2017. április 27. 17:46

Jelentős mértékben csökkenti a paksi atomerőmű-bővítés dokumentációjának titkosságát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az általa kezdeményezett átminősítési eljárás után az Oroszországgal kötött megvalósíthatósági szerződés döntő részét – a projektet nem kockáztató módon és mértékben – hozzáférhetővé teszik.

„Felmosták volna a padlót velünk”

Az világos, hogy ha Orbán Viktor nem vesz részt az Európai Parlament szerdai ülésén, akkor „felmossák a padlót velünk” – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megvédtük az ország érdekét – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt: sokan emelkedtek szólásra a magyar kérdésekben, ezt „tisztelettel megköszönjük”. Maga a vita is jól mutatja, hogy erős a demokrácia Európában is. A vita időnként hisztérikus viszonyok között, de alapvetően higgadt, nyugodt tónusban folyt – összegezte Lázár János.

Június 15-ig meglesz a 2018-as költségvetés

A kormány május 2-án nyújtja be a 2018-as költségvetésre vonatkozó javaslatát a parlamentnek, amelyet június 15-ig elfogad a Ház –közölte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a költségvetést a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, emellett úgy folynak a fejlesztések, hogy közben folyamatosan csökken az államadósság.

Jelezte: a források 80 százalékát működésre, 20 százalékát pedig fejlesztésre fordítják. Az egészségügyre 185 milliárd, az oktatásra 82 milliárd, a rendvédelemre és közbiztonságra 55 milliárd forinttal több jut jövőre – tette hozzá a tárcavezető.

Lázár János arra is kitért, hogy 2018-ban is folytatódnak az életpályamodellek, ezek mintegy 556 000 embert érintenek, nekik összességében 30-40-45 százalékkal emelkedik a bérük, ami 906 milliárd forint többletet jelent a költségvetés kiadási oldalán.

Brüsszel-megállító kampány

Tizennyolcadik napja folyik a nemzeti konzultáció, a visszaküldött ívek száma pedig meghaladja a 470 ezret; ezzel elmondható, hogy az érdeklődés jelenleg a 2015-ös, bevándorlással kapcsolatos konzultáció irántinál is erősebb – mondta.

Hozzátette: fontos a kormány számára, hogy a választópolgárok ne csak a választások idején nyilváníthassanak véleményt a fontos kérdésekről.

CEU-ügy: „Soros György érdekeiről van szó”

A CEU sorsát érintő törvénymódosítás miatt kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen – folytatta a miniszter –, ám Brüsszel nem a tanszabadsággal kapcsolatban fogalmazott meg aggodalmakat, hanem üzleti kérdésekben, a szolgáltatások szabad áramlása ügyében.

Vagyis az EB alapos jogi vizsgálatok lefolytatása után nem talált érdemi kifogásolnivalót a tanszabadság terén – szögezte le, hozzátéve: a Közép-európai Egyetem továbbra is szabadon működhet, a törvénymódosítás nem befolyásolja a működését.

Konstruktív dialógusra készülünk az EB-vel ebben az ügyben is, tényszerűen vitatjuk meg a helyzetet. Azon vagyunk, hogy az EU-s jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények – fűzte hozzá a miniszter.

Soros György csütörtökön személyesen járt Jean-Calude Junckernél, az EB elnökénél, „kicsit titokzatos módon, a nyilvánosságot nem vállalva” – mondta el Lázár János.

Régi és mély barátság van kettejük között – folytatta –, ezt tiszteletben tartjuk. Mindenki láthatja tehát, hogy valóban nem a tanszabadság ügye, nem a Közép-európai Egyetem vagy a felsőoktatás helyzete van veszélyben Magyarországon, hanem Soros György érdekeiről, az ő sorsáról van szó – hívta fel a figyelmet.

Úgy folytatta: jó lenne, ha a tagállamok is kapnának olyan lehetőségeteket a gyors ügyintézésre, mint amilyen Soros Györgynek jár, de úgy látszik, Soroshoz hasonlóan spekulánsnak kell lenni ahhoz, hogy az EB vezetői komolyan vegyék az embert.