Lapajánló – A diáktüntetés arca

A 168 Óra címlapján a diáktüntetés arca. Az egyetemista Csonka Fruzsinával a fiatalok helyzetéről beszélgettünk, egyebek mellett arról, hogy miért hagyják el az országot és vajon visszajönnek-e. Fruzsina úgy gondolja: igenis van értelme visszajönni és küzdeni.

2015. május 6., 12:57

Orbánnak a halálbüntetéssel kapcsolatos beszédéről szól Ceglédi Zoltán vezércikke. A publicista képzeletében megelevenedik az a vízió, amint Habony Árpád, a kommunikáció nagymestere tanácsot súg Orbán fülébe: „Ölni kell, Viktor. Halállal büntetni. Nem akasztani kell, napirenden tartani. Azt szeretni fogják.”

Ez a téma a 168 Óra internetes vitafórumán is. Az eszmecsere egyik résztvevője szerint Orbán indítéka a Fidesztől a Jobbikhoz átszivárgó támogatók visszacsábítása volt. De miért menne vissza a Jobbik-szimpatizáns a Fideszhez, mikor épp Vonáék egyik nagy kampányígéretéről van szó? – teszi fel a kérdést a vita résztvevője, és mindjárt válaszol is: „Én egyetlen magyarázatot látok: a Fidesz–Jobbik-koalíció előkészítését.”

Interjút adott a 168 Órának Josef Weidenholzer osztrák professzor, uniós szociáldemokrata képviselő. Szerinte „Orbán Viktor nyilvánvalóan a szélsőjobboldali választók kegyeit keresi, és nem veszi észre, milyen veszélyes játékot űz”.

Az egyházak szabályozásáról szóló törvény, illetve annak módosítása hamarosan a parlament elé kerül. A Hitek és viták című írás tájékoztatja önöket az előzményekről.

Magyarországon erősödik az idegengyűlölet, és a kutatók szerint erre még a nemzeti konzultáció is rátehet egy lapáttal. Pungor András írásának bevezetőjében két kérdést tettünk fel. Vajon Orbán Viktor miért beszél a menekültekről olyan hangon, amely még a nyugati szélsőjobb számára is fülsértő? És miért gyűlöljük idén még jobban a nemlétező pirézeket?

A Horthy-korszak megítéléséről, az emlékezetek háborújáról beszélgetünk Romsics Ignác történésszel, aki úgy látja: „A jobb- és baloldali emlékezeti közösségek egymás diszkreditálására törekvő harca súlyosan rombolja a társadalom mentális állapotát.”

A Zeneakadémia kancellárjának, a fideszes Kupper Andrásnak a bukását részletezi Mészáros Tamás. Az írást illusztráló fotón Kupper a zongoránál ül és derűsen magyaráz. Alatta a 168 Óra írásából kiemelt szöveg: „Kuppernek – bár kétségkívül tud zongorázni – nincs semmiféle reputációja.”

Folytatódik a publicisták és elemzők vitája arról, hogy kialakul-e a jelenlegi hatalommal, illetve a Fidesz–Jobbik-összekapaszkodással szemben egy „érzelmi nagykoalíció”. Ezúttal Vásárhelyi Mária írását közöljük, aki azt javasolja: „Induljon el végre a beszélgetés, a közös gondolkodás baloldali és jobboldali, liberális és konzervatív demokraták között.”

Beszélgettünk Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásszal, aki az állítja: rohad az egész rendszer, annyira alulfinanszírozott a magyar egészségügy, hogy csak azonnali többletforrás segíthet rajta.

Riportban számolunk be a taxitársaságok és egy igen szokatlan taxis szolgáltatás harcáról.

Megkérdezzük az Omega basszusgitárosát, miért tartja távol magát a felcsúti stadiontól.

Fókusz rovatunk ezúttal a modern autózás világáról szól.

Levelezési rovatunk legvégén olvashatnak egy csak ritkán megjelenő rovatot, a Szerkesztőségi dossziét, abban pedig a Mária nővér álmai című írást, amely egy múlt heti interjú folytatásának tekinthető, mégpedig roppant váratlan fejleménnyel. Itt most csak annyit mondok: meg fognak lepődni.