Lakhatást, ne zaklatást! Az Alkotmánybíróság előtt tüntetnek a hajléktalanok megbüntetése ellen

2018. október 31., 09:21

Szerző:

– Azoknak, akik ma az utcán kényszerülnek élni, nem büntetésre van szükségük, hanem lakhatásra! A fedél nélkül élő emberek büntetéséről szóló jogszabályok a Kaposvári és a Székesfehérvári Járásbíróság szerint is alapvető jogokat sértenek. Ezért mindkét bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult – emlékeztetett A Város Mindenkié csoport, amely vasárnap 17 órára újabb tiltakozó akciót hirdetett.

„Összegyűlünk az Alkotmánybíróság épülete előtt, hogy kifejezzük azt a reményünket, hogy ezzel véget ér a hajléktalan emberek hatósági üldözése!” – írták.

Az AVM november 4-én délután ötkor a budapesti Donáti utcában demonstrál majd, arra kérve a legkiszolgáltatottabbakkal együtt érzőket, illetve azokat, akik úgy gondolják, hogy az állam feladata nem az, hogy börtönbe küldje, hanem hogy otthonhoz segítse a rászorulókat, csatlakozzanak hozzájuk. A gyűlésen felszólalnak hajléktalan emberek, aktivisták, és a törvény ellen közösen tiltakozó szakmák képviselői is.

Emberséget és lakhatást!

null

Már két bíróság is az Alkotmánybírósághoz fordult ugyanis a hajléktalanokat büntető szabálysértési törvény miatt. A Székesfehérvári Járásbíróság és a Kaposvári Törvényszék álláspontja szerint ugyanis felmerül, hogy az október 15-én életbe lépett törvény, amelyik szerint szabálysértésnek minősül az életvitelszerű közterületen élés, ellentétes az alaptörvénnyel.

A bíróságok szerint a jogszabály-módosítás ellentétes az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségével, a jogállamiság követelményével, az egyenlőségre, a diszkrimináció tilalmára és a tisztességes tárgyaláshoz való jogra vonatkozó rendelkezésekkel.

Az Utcajogász Egyesület is alkotmánybírósági eljárást kezdeményezett volna, kérvényüket a bíróság első fokon elutasította.

Múlt pénteken pedig Pécsen nem volt hajlandó elítélni a bíróság egy hajléktalant, a férfi szabadon távozhatott az épületből.

.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.