Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Lakást mindenkinek! – A családon belüli erőszak áldozataira is gondolnak

2019. május 16. 09:30

Országosan is egyedülálló bérlakásprogrammal enyhíti Szeged a lakhatási szegénységet. Már több mint hatszáz felújított lakásba költözhettek rászoruló családok. A program további különlegessége, hogy még a családon belüli erőszak áldozatainak is lehetőséget teremt az újrakezdésre.

Az átlagemberek elfordulnak a hajléktalanoktól. Sokan – köztük a kormány és a főváros önkormányzata – a probléma kriminalizációjában, illetve az alacsony hatékonysággal működő hajléktalanszállásokban látják a megoldást. Pedig azok a kiszolgáltatott, rendkívül rossz mentális és egészségi állapotban lévő hajléktalanok, akiket az átlagpolgár az utcákon, az aluljárókban lát, a lakhatási szegénységben élőknek csak töredékét teszik ki. A lakásszegénység több százezer embert fenyeget, akinek annyira kevés a jövedelme, hogy piaci alapú otthon elérésére és lakásbérletre lényegében esélye sincs.

A lakhatási szegénységről sokan azt gondolják, hogy ez az a probléma, amit eleve képtelenség megoldani. Pedig a hajléktalanság megelőzésének sokféle módja van, ha valakit nem csak az érdekel, hogyan lehetne a problémát az utcáról eltüntetni. Az egyik megoldás például az önkormányzati bérlakásprogram. Ez azonban – legyünk őszinték – a legnépszerűtlenebb is az önkormányzatok között, ugyanis az állandó forráshiánnyal küszködő települések többsége rövid távon gondolkodik, és a tulajdonukban lévő lakásokat inkább a bevételeik növelésére használják (eladással vagy piaci alapú bérbeadással), kevéssé érdekli őket az, hogy ezeket az ingatlanokat támogatott lakhatási programokba vonják be.

Fotó: Merész Márton

Pedig az országban még jelenleg is rengeteg üresen álló lakás van, amit a lakhatási szegénység enyhítésére lehetne használni. Budapesten becslések szerint százezer.

Egészen ritka és különleges tehát, ha egy önkormányzat úgy dönt, hogy nem pénzt csinál az üres lakásokból, hanem felújítja őket, és a rászorulóknak jóval a piaci ár alatt adja ki. Szegeden 2016 óta működik ilyen program. Botka László polgármester vezetése alatt az első évben 204, a másodikban 200, míg tavaly 200 bérlakást újítottak fel és adtak bérbe a rászorulóknak. Idén már két körben írtak ki pályázatokat: húsz lakás elkelt januárban, ebben a hónapban pedig 35 lakás pályázata nyílik meg. A lakásfelújításokra a város a három év alatt másfél milliárd forintot költött.

De mi alapján kerülnek a lakások a rászorulókhoz? A város szociális szakemberei pontrendszert dolgoztak ki, hogy túljelentkezés esetén is a lehető legjobban célozva jusson el a rászorulókhoz a segítség. Az értékelésnél – az egy főre jutó jövedelmen kívül – számos körülményre figyelnek. Előbbre kerülnek az egyedül álló anyák, pontot jelent a gyerekek száma, illetve az, ha van fogyatékos családtag, akit ápolni kell, hogy volt-e a kérelmező családjában állami gondozott.

Különleges érzékenységről tanúskodik, hogy a szempontrendszer kidolgozói beemelték azt a speciális élethelyzetet, amelyben az anyák bántalmazó családtagjuk elől menekülnek a gyerekeikkel. Ilyen esetekben az állam kétszer hat hónapra nyújt menedéket a családok átmeneti otthonában, de az újrakezdésre ennyi idő soha nem elég. A lakáspályázatok értékelésénél többletpontot jelent, ha valaki a családok átmeneti otthonából érkezik, hogy a bántalmazás elől menekülő „útvonalát” meghosszabbítsák. A családon belüli erőszak áldozatainak segítése nem jellemzi az ország szociálpolitikáját, ezért a szegedi bérlakásprogram különösen figyelemre méltó.

Fotó: Merész Márton

További különlegesség, hogy a sikerrel pályázók választhatnak a meghirdetett lakások közül. Vagyis olyan ingatlanba költözhet a család, amelyet ők maguk választottak ki a felkínált lakások közül – ez erősíti bennük a tulajdonérzetet, az otthonosságot, a kötődést.

Akiknek sikerül a bérlakásprogramon keresztül lakáshoz jutniuk, az önkormányzatnál lakhatási támogatást is igényelhetnek, így megelőzendő a lakbérhátralék kialakulását. Lenne hová fordulniuk szakmai útmutatásért azoknak az önkormányzatoknak, amelyek szájalás helyett valóban enyhíteni szeretnék a lakhatási szegénységet.

 

Cikkünk szponzorált tartalom, lapunk május 26-i Szeged-mellékletének a része.