L. Simon László: Egy uniós szabály szerint tizedére kell csökkenteni a hazai vaddisznóállományt

A fideszes országgyűlési képviselő szerint nincs reális veszélye az afrikai sertéspestisnek hazánkban, az unió mégis a hazai állomány megtizedelését kéri.

2021. január 26., 08:10

Szerző:

A 168 Óra közösségi platformjain futó KeljfelJancsi című reggeli műsorban Fiala János L. Simon László országgyűlési képviselővel beszélgetett az afrikai sertéspestis nyomán Magyarországot is érintő uniós szabályról. L. Simon László szerint az afrikai sertéspestis egy olyan fertőző betegség, ami emberre ártalmatlan, leginkább vaddisznóról vaddisznóra terjed. A képviselő szerint nem jelent komoly gondot idehaza, könnyedén a sertéstelepeken kívül tartható a kórokozó a szabályok betartásával. 

L. Simon felidézte, a betegség körülbelül három éve ütötte fel a fejét Magyarországon, Ukrajna felől érkezett az országba. A kórokozó vaddisznókról vaddisznókra terjed, más állatokat és a házi sertéseket nem veszélyezteti tömegesen.

L. Simon László szerint az állatorvos lobbi hatására sikerült Brüsszelben elérni, hogy elrendeljék a tagállamok vaddisznóállományának csökkentését. Egy uniós szabály szerint

2025-ig annyira le kell csökkenteni a számot, hogy 200 hektáronként egy darab vaddisznó élhessen.

L. Simon szerint ez a Bakonyban és a Bércesben azt eredményezné, hogy a jelenlegi becsült állományt a tizedére kellene csökkenteni, ami megvalósíthatatlan és felesleges pazarlás a képviselő szerint.

Hangsúlyozta: ezzel ellehetetlenítik a magyar vadászati kultúrát. L. Simon László emellett azt is elmondta, ez azzal jár, hogy be kell fogni a vaddisznókat, és le kell ölni őket, amiért az államnak kárpótlást kell fizetnie a leölőnek, az ellenőrzést pedig a Nébihnek kell elvégeznie. A képviselő szerint nincs komoly veszélye a kórokozónak: Fejér megyében eddig 5000 tesztet végeztek el, a beküldött minták közül egy sem volt pozitív.

A keddi adást itt tudja követni:

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.