Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Legyőzte a kuvikot az erdei fülesbagoly, ő lett az év madara

2020. január 6. 13:41 - szerző: 168 Óra

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara a Magyar Madártani Egyesület (MME) internetes szavazásán. A 6576 voks közül toronymagasan, 48 százalékkal nyert, a szavazatok 35 százalékát a füleskuvik, míg a maradék 17-et az uráli bagoly gyűjtötte be.

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara Erdei fülesbagoly
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország leggyakoribb bagolyfajának számít az erdei füles. Egyébként is hatalmas elterjedési területű madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ, a világállomány 28 százaléka él Európában, hazánkban állományuk 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.

Az MME oldalán szavazók megválasztották az év hüllőjét is, ami a keresztes vipera lett. Ugyan hazánkban csak szigetszerűen fordul elő, az egyik, ha nem a legnagyobb elterjedésű hüllő a földön: Nyugat-Európától egészen a Távol-Keletig elterjedt, északon a sarkkörön túl hatol. Ám itthon és Európa más részein is elsősorban az élőhelyeinek eltűnése veszélyezteti. Emellett a klímaváltozás is veszélyt jelent a fajra, amely Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. A hiedelmekkel ellentétben a keresztes vipera ritkán támad emberre. Leggyakrabban sokkal azelőtt elmenekül, hogy az ember észrevenné. Menekülési út hiányában hangos sziszegéssel, fújtatással próbálja elijeszteni a támadóját, majd villámgyorsan mar.