Kunhalmi Ágnes visszalépett, egy jelöltet sem támogat az MSZP elnöki tisztségéért indulók közül

2018. június 14. 12:41 - szerző: 168 Óra

Mégsem indul az MSZP elnöki posztjáért Kunhalmi Ágnes, csak a választmány vezetéséért jelölteti magát vasárnap. Az elnöki küzdelemben a másik meglévő jeltöltet, Tóth Bertalant és Mesterházy Attilát sem támogatja – árulta el a politikus asszony az Indexnek küldött nyilatkozatában.

Kunhalmi szerint világos a célja, ez pedig a baloldali egység megteremtése, de „a változtatás mindig sokkal több erőt és időt kíván”.

A párt szabályzata szerint csak egy pozícióért indulhat mindenki, ő  pedig az elnökség helyett inkább a választmányi elnöki pozíciót választotta.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az MSZP-ben azért lesz tisztújítás, mert az április választásokon elért 12 százalékos eredmény és a Fidesz újabb kétharmados győzelme után a teljes pártelnökség lemondott, Molnár Gyula elnökkel együtt. Az új elnökséget a vasárnapi MSZP-kongresszus választja meg. Itt nemcsak az dől el, hogy ki lesz az új pártelnök, hanem hogy milyen irányba viszi a pártot.

A két jelölt jelenleg Mesterházy Attila volt MSZP-elnök és Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető.

Kunhalmi azért nem támogatja a jelölteket, mert visszalépése után az őt támogató küldötteknek választaniuk kell Tóth és Mesterházy között, ebben pedig nem kíván nekik iránymutatást adni. A portál emlékeztet arra, hogy a képviselőnő korábban arról beszélt, hogy nem a múltba, hanem előre kell vinni a párt ügyeit, ami nem a Mesterházy-korszak újjáélesztésének támogatására utal. Áprilisban, a választások után pár nappal jelentette be, hogy elvállalná az elnökséget.

Az Index valószínűsíti, hogy Tóth erősödik, a párton belül már most is jelentős támogatással bír.