Több százan kaphattak olyan magyar diplomata-útlevelet, amilyet Habony Árpád kapott

2019. szeptember 9., 11:37

Szerző:

A Külügyminisztérium 2010 óta összesen 16952 diplomata útlevelet állított ki. Ezek közül jelenleg 7657 okmány van használatban – tudta meg közérdekű adatigényléssel a Népszava.

A lap szakértői forrásai szerint ez „egy kicsit magas szám”, különösen ahhoz képest, hogy a külügynek itthon és külföldön nagyjából 1700 munkatársa van. Diplomata-útlevelet kaphatnak a kormányzat tagjain kívül képviselők, pártok vezető politikusai, országos hatáskörű szervek vezetői, valamint a velük utazó családtagjaik. A magyar kormány pereskedés útján sem volt elárulni, hogy kik lehetnek azok, akik nem felelnek meg ezeknek a kitételeknek, mégis kaptak útlevelet.

Több százra, de akár ezerre becsüli a lap azoknak a személyeknek a számát, akik esetében a diplomata útlevél kiadása megkérdőjelezhető.

Legutóbb az Átlátszó írta meg, hogy Habony Árpád kérvényezett diplomata útlevelet, idén májusban pedig fény derült arra, hogy el is fogadták az igénylését. A Fidesz titokzatos tanácsadója hivatalosan nincs jogviszonyban a magyar kormánnyal.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.