Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Menekülni akart a Debrecenben összevert hajléktalan, de beakadt a lába egy raklapba, reggelre kihűlt

2019. október 24. 17:20 - szerző: 168 Óra

Csütörtökön az orvosszakértők és egy tanú meghallgatásával folytatódott a Debreceni Ítélőtáblán annak a férfinak a pere, akit azzal vádoltak, hogy vascsővel vert agyon egy hajléktalant tavaly januárban Debrecenben. R. L.-re nem lehetett rábizonyítani a gyilkosságot, ezért a Debreceni Törvényszék testi sértés miatt, mint különös visszaesőt négy év fegyházra és négy év közügyektől eltiltásra ítélte első fokon. Az ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt súlyosításért, míg R. L. és védője enyhítésért fellebbezett.

Az ítélőtábla megállapította, hogy a vádlott által elkövetett bűncselekmény különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértés bűntettének minősülhet.

A tényállás szerint R. L. 2018 januárjától Debrecenben hajléktalanként élt, az éjszakái egy részét hajléktalan szállón töltötte, máskor pedig lakatlan ingatlanokban húzta meg magát. A két sértett a vádlotthoz hasonlóan hajléktalan volt, a városban kéregetett. 2018 januárjában, egy este Á. D. megjelent a Debrecen, Arany János utcában található egyik lakatlan ingatlanban, ahol ott volt a vádlott és a később elhunyt sértett is. Á. D. odaérve már hallotta, hogy a vádlott szidta a sértettet, amiért nem koldult össze elég pénzt. A vádlott szidalmazta, „csicskáztatta” K. I.-t, majd ez bántalmazásba fordult át.

Azt nem lehetett pontosan meghatározni, hogy ez mennyi ideig tartott, de R. L. a sértettet kevesebb mint fél óráig puszta kézzel és egy 115 centiméter hosszú vascsővel ütötte. A sértett többször a földre került. Á. D. látva társa kiszolgáltatott helyzetét szólt a vádlottnak, hogy hagyja abba, ekkor R. L. két alkalommal a vascsővel őt is megütötte. Ezután abbahagyta a bántalmazást, majd mind a hárman elaludtak.

Éjjel, a vádlott az elgyengült és vérző sérüléseket is szenvedett sértettet kihúzta az ingatlan udvarára és magára hagyta.

A sértett megpróbálta elhagyni az udvart, azonban a lába beszorult egy raklapba, elesett és esés közben eltört a lába. Így mozgásképtelenné vált.

Aznap éjfél tájban a külső hőmérséklet már -7 fok volt. A rendőrség gépkocsizó járőrszolgálata hajnali egy óra után észlelte az udvaron fekvő hiányos öltözetű sértettet, aki feltehetően kihűlt. A sértettet kórházba szállították, de  meghalt.