Különleges sztrájkot hirdettek az ELTE Társadalomtudományi Karán a genderképzés betiltása miatt

2018. november 8., 16:00

Szerző:

Szolidaritási napot és információs sztrájkot tartanak november 14-én szerdán az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) oktató, ezzel tiltakozva a Társadalmi nemek tanulmánya szak, közismertebb nevén genderszak kormányzati betiltása ellen, mert azt az egyetemi autonómia, valamint a kutatói és tanszabadság korlátozásának is tartják - írta az Index.

Az információs sztrájk napján minden órát megtartanak, de ezeken nem a tematikában feltüntetett téma, hanem a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek társadalmi megjelenési formáiról és az egyetem függetlenségéről lesz szó.

Az ELTE más karait, és az összes egyetem oktatóit arra hívták fel, hogy hasonló akciókkal tiltakozzanak. 

Október közepén lépett hatályba az a jogszabály, ami megszünteti a társadalmi nemek szakokat a mesterképzések között. A TáTK oktatói már akkor azt írták közleményükben, hogy a döntés megkérdőjelezi a tudománynak az alaptörvény X. cikkében hirdetett autonómiáját, valamint az ott meghirdetett tanszabadságot is. Továbbra is fontosnak tartják a társadalmi nemekkel kapcsolatos tudományos diskurzusok folytatását.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.