Pazarlás az Orbán-kormány 90 milliárd forintos külföldi nyelvtanulási programja a pedagógus-szakszervezet szerint

2019. december 21. 10:52 - szerző: 168 Óra

Iszonyatosan nagy pénzkidobásnak tartom – mondta a Népszavának egy budapesti gimnázium franciatanára a kormány által indított külföldi nyelvtanulási programról. Bár a pályázatokat csak 2020 februárjától lehet beadni, a program weboldalán már lehet tájékozódni a tanfolyamokról. Kiderült: összesen hét célország nyelviskolái között lehet válogatni, a diákok a nyári szünetben utazhatnak.

A kormány 90 milliárd forintot biztosít a programra, amelyben évente 140 ezer, 9. és 11. osztályos középiskolás vehet részt. Ez tanulónként mintegy kétezer eurós, körülbelül 650 ezer forintos ráfordítást jelent. Csoportos pályázat esetén kísérőtanárokat is biztosítanak, őket a nyári szabadságuk terhére küldik ki, munkájukat 500 ezer forinttal honorálják, a tényleges nettó bérük 250 ezer forint körül jön majd ki a szuperbruttóval.

A lapnak nyilatkozó nyelvtanár szerint kollégái között megosztottság alakult ki. Ha például egy iskolában csak egy tanár beszéli magabiztosan az adott célország nyelvét, de még nettó 250 ezerért sem akarja vállalni a kiutazást, rajta csattan az ostor, amiért nem indulhat csoport. Azt sem tartja jó ötletnek, hogy egy 8-15 fős csoporthoz csak egy kísérőtanárt küldenek. Szerinte 

két hét alatt még külföldön sem lehet érdemben fejleszteni a diákok nyelvtudását.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás azt is hibának tartja, hogy a kormány nem készített semmilyen előzetes felmérést arról, az idegennyelvtudás fejlesztése szempontjából megéri-e 90 milliárdot elkölteni a programra, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás a külföldi nyelvtanfolyamok költségeire szánt milliárdokat feleslegesen nagyvonalúnak tartja.