Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Karácsony Gergely kiléptetné Budapestet a botrányosan működő állami hulladékszállítási cégből, de lehet, hogy beszántják az egészet

2019. november 12. 19:55 - szerző: 168 Óra

24.hu információja szerint Karácsony Gergely főpolgármester a november 6-i kormányülésen jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési (NHKV) Zrt. miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből. A kukaholding sorsa lehet az egyik legfontosabb napirendi pont a főpolgármester és a kormány következő találkozóján is.

Úgy tudni, a múlt heti kormányülésen a miniszterelnök nem reagált érdemben Karácsony felvetésére, de az elmúlt napokban szakmai körökben elterjedt a hír, hogy néhány hónapon belül teljesen felszámolhatják az amúgy sok gondot okozó kukaholdingot.

Az NHKV rövid, négy éves fennállása alatt hagyománnyá tette, hogy megszegve a törvényi előírást, rendszeresen hónapokkal a határidő letelte után adja le az előző év pénzügyi mérlegét. A kukaholdingnak – minden más céghez hasonlóan – május 31-ig kellett volna közzétennie a tavalyi beszámolóját, ez azonban még most, novemberben sem történt meg, így nem tudható pontosan nem tudható, jelenleg hogyan mekkora mínuszban van az NHKV. A cégbíróság már csak emiatt is elrendelhetné a kényszertörlést, de a szimpla késésnél minden bizonnyal sokkal nagyobb baj van a cégnél.

A kukaholding hivatalos könyvvizsgálója már az előző, 2017-es mérleg esetében is jelezte: csak úgynevezett korlátozott véleményt hajlandó kiadni az elszámolásokban rejlő bizonytalan becslések miatt. Akkor 40 és 50 milliárd forint körül voltak a kukaholding kintlevősége, forrásaink szerint ez 2018-ban tovább romlott.

Köztisztaság - Budapest - Szelektív hulladékgyűjtés
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az NHKV-t azért hozta létre az Orbán-kormány, hogy állami kézbe vegye a szemétdíjak beszedését. A 2016-os indulásnál elvették az önkormányzati hulladékos cégektől a díjszedés jogát azzal, hogy az NHKV utalja majd minden érintettnek országszerte a működés finanszírozásához szükséges pénzt. Ám terv nem működött, mert a kukaholding nem volt képes megfelelő hatékonysággal beszedni a díjakat. Ehhez sem embere, sem megfelelő adatbázisa nem volt.

A kukaholding alól végképp kirántaná a talajt a kormány, ha Budapestet kivennék a hatásköréből. A főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag. Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig.